Sutra počinje kolonija „Sreten Stojanović“

likovnakolonija

Učesnici Likovne kolonije „Sreten Stojanović“ okupiće se sutra na Kozari i, budući da je u Republici Srpskoj Dan žalosti, bez ikakve ceremonije otvaranja započeti svoj stvaralački rad.

„Riječ je o devet učesnika, profesora sa akademija umjetnosti u Trebinju i Banjaluci koji će do 12. avgusta slikati na Kozari“, istakao je selektor kolonije, akademski slikar Predrag Marjanović.

On je potvrdio je da će na 11. sazivu likovne kolonije učestvovati akademski slikari Savo Peković, Radislav Vučinić i Momir Knežević sa Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, te Milivoje Unković, Zoran Banović, Biljana Gavranović, Borjana Mrđa, Danko Brkić i Novak Demonjić sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Rad umjetnika pratiće profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci Siniša Vidaković koji će biti zadužen za izradu predgovora za katalog izložbe sa kolonije.

Marjanović je potvrdio da prema propozicijama kolonije, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će kao i sa dosadašnjih saziva kolonija, slike postati vlasništvo gradske uprave i Muzeja Kozare.

Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi na izložbi u Muzeju Kozare koja će biti otvorena u septembru, a ove godine povodom 43. Književnih susreta na Kozari.

Grad Prijedor je pokrovitelj kolonije koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika akademika Sretena Stojanovića i čiji su ciljevi njegovanje i čuvanje likovne tradicije, stvaralaštva i edukacija mladih generacija.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.