Sutra počinje petodnevna smotra folklora „Razigrana mladost“

Razigrana_mladost_pozivnica-1

Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor trinaestu godinu domaćin je međunarodnog festivala folklora „Razigrana mladost“ koji će se u gradu na Sani održati od sutra do 20. marta, najavila je danas predsjednik ovog SKUD-a Mara Ećim.

Kroz smotru folklora do sada je prošlo više od dvije stotine društava iz Prijedora, regije, Republike Srpske, BiH i inostranstva i više od pet hiljada najmlađih folkloraša, a većini je bila prvi nastup i vatreno krštenje na podijumu, uvijek pred velikim brojem gledalaca.

Smotre su do sada najčešće trajale samo po jedan dan, ponekad po dva, a zahvaljujući zapaženim rezultatima SKUD-a na međunarodnoj sceni i članstvu u CIOFF-u, najvećoj organizaciji za folklor na svijetu, ukazala se prilika da prijedorski SKUD organizovanjem folklornog festivala po standardima ove organizacije, od pridruženog člana postane njen punopravni član.

„Da se ovo članstvo ostvari potrebno je da se ispune određeni uslovi i standardi, a neki od najvažnijih su da festival mora da traje najmanje pet dana, da okupi pet ansambla iz pet država i da se organizuje najmanje pet godina“, navela je Ećim.

Upravni odbor SKUD-a donio je odluku da se ove godine trajanje smotre produži na pet dana i da se ubuduće ova manifestacija zove Međunarodni festival folklora „Razigrana mladost“.

Dvije festivalske večeri održaće se u Sportskoj dvorani „Mladost“ Prijedor, a dvije u Pozorištu Prijedor, a u okviru festivala biće organizovani sseminar i okrugli sto o temi „Rad sa djecom u folkloru“ i akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Učesnici dolaze iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske i zajedno sa domaćim folklorašima prijedorskoj publici predstaviće se više od 1.200 mladih igrača.

Pozivnicu možete preuzeti na adresi https://www.gradprijedor.com/wp-content/uploads/2016/03/Razigrana_mladost_pozivnica.pdf.

Autor: SRNA

Comments are closed.