Sutra počinju 40. Književni susreti na Kozari

Poetskim časom koji će u osnovnim školama potrkozarskih opština sutra održati pisci zavičajnog kruga, počeće 40. Književni susreti na Kozari.

Ovogodišnji susreti će trajati sedam dana, umjesto uobičajena tri, i to zbog dvaju važnih jubileja: sama manifestacija slavi 40. godišnjicu, a biće obilježena i 70. godišnjica od prvog objavljivanja poeme Skendera Kulenovića, „Stojanka majka Knežopoljka“ u listu „Krajiški partizan“ na Grmeču.

U utorak, u 10.00 časova, pisci zavičajnog kruga posjetiće Dječiji vrtić „Radost“ u Prijedoru.

Za srijedu, 19. septembra, u podne, predviđen je poetski čas na Paležu, mjestu gdje je prvi put pročitana čuvena poema Skendera Kulenovića, „Stojanka majka Knežopoljka“.

U četvrtak, 20. septembra, u podne u Pozorištu Prijedor biće predstavljeno reprint izdanje ove poeme, a u 20.00 časova Pozorište Prijedor premijerom „Djelidbe“ po tekstu Skendera Kulenovića otvoriće 60. jubilarnu sezonu ove kuće.

Nastup pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika u petak, 21. septembra, u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor označiće svečano otvaranje Susreta, a u nedjelju, 23. septembra, nastupom pisaca zavičajnog kruga, dramskih i muzičkih umjetnika u 11.00 časova u „Galeriji `96“, Susreti će biti zvanično zatvoreni.

Centralna manifestacija održaće se u suboru, 22. septembra, na Kozari gdje je za 11.00 časova predviđeno polaganje cvijeća, a za 12.00 pjesničko podne, nastup pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika i uručivanje plakete „Skender Kulenović“ za knjigu godine koju prati novčana nagrada od 3.000 KM.

Ovogodišnji laureat je Dobrica Erić za čiju knjigu pjesama i balada „Moji rođaci iz doline cveća“ se jednoglasno odlučio žiri u sastavu akademik Dragan Nedeljković, predsjedavajući, i Ljubivoje Ršumović i Ranko Pavlović, članovi.

Osim Dobrice Erića, na centralnoj manifestacji na Mrakovici stihove će govoriti i Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Ranko Pavlović, Mošo Odalović, Milica Jeftimijević Lilić, Bećir Vuković, Ranko Risojević, Slavomir Gvozdenović i Boro Kapetanović.

Iste večeri u 19.00 časova u Muzeju Kozare biće izloženi radovi nastali na Osmoj likovnoj koloniji „Sreten Stojanović“, a u 20.00 časova u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno veče laureata kada će se popularni Dobrica družiti sa ljubiteljima poezije.

Kao i ranijih godina, počasni gost Susreta je Skenderova supruga Vjera Crvenčanin Kulenović koja će 20. septembra u Pozorištu Prijedor prisustvovati promociji reprint izdanja čuvene poeme.

U jubilarnim Susretima učestvovaće dramski umjetnici Tihomir Stanić i Radenka Ševa, muzički umjetnici Dunja Simić, Božidar Boki Milošević, hor „Vila“, etno grupa „Perla“, KUD „Knešpolje“ i ženska vokalna grupa „Doktor Mladen Stojanović“, te likovni umjetnici, ovogodišnji članovi likovne kolonije „Sreten Stojanović“.

Domaćin i organizator Susreta je opština Prijedor, a suorganizatori grad Banjaluka i opštine Potkozarja.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.