Todor Švrakić – stotinu godina poslije

Izložbom „Todor Švrakić – stotinu godina poslije“ Muzej Kozare iz Prijedora obilježio je stogodišnjicu od prve likovne izložbe priređene u ovom gradu. Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da je ova postavka, sa kulturno-istorijskog aspekta, jedna od najznačajnijih koju je ova kulturna ustanova priredila u posljednjoj deceniji. „Todor Švrakić je prije 100 godina u svom rodnom gradu organizovao prvu likovnu izložbu, tako da je i logično da smo ovaj događaj obilježili postavkom njegovih radova“, rekao je Radivojac.
On je naveo da je izloženo 21 djelo, od čega je 6 akvarela i 15 ulja na platnu, a slike su vlasništvo Muzeja Kozare, Umjetničke galeriji BiH iz Sarajeva te privatne kolekcije porodice Medić. “ Prvi školovani slikari iz Prijedora, Todor Švrakić i Pero Popović te Branko Radulović iz Mostara su 1907. godine organizovali u Sarajevu prvu likovnu izložbu u istoriji bosanskohercegovačkog slikarstva, a drugu je Švrakić priredio u Prijedoru tri godine poslije“, istakao je Radivojac.
Izložbu je otvorio zamjenik načelnika opštine Milenko Ðaković koji je istakao da je Švrakić prvi školovani slikar iz Prijedora koji se danas ponosi sa pedesetak poznatih i priznatih akademskih slikara i često ga nazivaju „gradom slikara“. Todor Švrakić je rođen 1882. godine u porodici krovopokrivača. Rano je pokazao zanimanje za slikarstvo, a prva znanja stekao je u Beogradu u Srpskoj crtačkoj i slikarskoj školi. Bio je štićenik Paje Jovanovića, na čiju je preporuku dobio stipendiju „Prosvete“ i 1904. godine, zajedno sa Popovićem, upisuje prašku Likovnu akademiju u klasi profesora Vlahe Bukovca.
O biografiji i slikarskom putu Todora Švrakića, koji je umro 1931. godine, na otvaranju izložbe je govorila istoričarkaumjetnosti Vidosava Grandić. „Bavila sam se posebno istraživanjem prvih slikara, i na ovoj izložbi nike prikazano sve što je Todor Švrakić radio ali je pokazan on kao portretista i, s druge strane, kao umjetnik čiji su akvareli ostali trajno zabilježeni u našoj istoriji umjetnosti kao vrhunska ostvarenja“, rekla je Grandićeva. Izložba „Todor Švrakić – stotinu godina poslije“ dio je manifestacije „Kulturno ljeto Prijedor 2010“, a biće otvorena do 18. jula.

Comments are closed.