U društvenom domu u Bistrici održano „Veče kulturnog stvaralaštva“

foto-1

Na „Večeri kulturnog stvaralaštva“, održanoj 19. februara 2016. godine, u prepunoj sali društvenog doma u Bistrici, učestvovali su učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Lamovite – Područno odjeljenje Bistrica, koji su se predstavili recitacijama, pjesmama i plesom.

foto-2

Članovi folklorne sekcije Bistrica-Verići, izveli su „Igre sa Kozare“, „Igre sa šireg područja Banja Luke“ i dječiju igru prilagođenu najmlađem uzrastu folkloraša.

foto-3

Brojna publika uživala je i u pjesmi dječije muške i ženske izvorne grupe, mališana, koje potkozarskoj izvornoj pjesmi uči Stoja Zrnić, potom nastupu harmonikaša: Dragomira Arambašića, Stefana Vujasina i Stefana Lazića, te ženske izvorne grupe KUD „Piskavica“.

foto-4

O radu OŠ „Jovan Dučić“ iz Lamovite, jedne od najstarijih škola u ovom kraju, govorio je njen direktor, Marinko Vučkovac.

foto-6

Koreograf KUD-a „Piskavica“, Mirko Arambašić istakao je značaj saradnje ovog društva i folkorne sekcije Bistrica-Verići, koja okuplja veliki broj mladih ovog kraja.

foto-10

Jerej Igor Marić, paroh Bistrice i Verića, pozvao je posjetioce da 13. marta budu dio Desetih „Kozarskih poklada“, duhovno-turističke manifestacije, koja će, pored jubileja, biti i u znaku 120 godina crkve Svetog proroka Ilije u Bistrici.

foto-7

„Večeri kulturnog stvaralaštva“ organizuju se s ciljem promovisanja i podsticanja rada kulturnih stvaralaca, svih generacija, uz oživljavanje i unapređenje kulturnog života u prijedorskim selima, tokom zimskog perioda.

foto-8

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Prijedora, a njeni prijatelji su: Tvornica keksa „Mira“ a.d. Prijedor, članica „Kraš“ grupe, „Autotransport“ Prijedor, „Kozarski vjesnik“, RTV Prijedor i prijedorski portali.

Autor: Saša Goronja

Comments are closed.