U društvenom domu u Donjem Petrovom Gaju održano „Veče kulturnog stvaralaštva“

IMG_20160129_191016

Na manifestaciji, čiji je cilj oživljavanje i unapređenje kulturnog života u prijedorskim selima, nastupili su: recitatori, pjevači, glumci – učenici OŠ „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja i Područnog odjeljenja u Donjem Petrovom Gaju, članovi foklornog ansambla Ukrajinskog udruženja „Kozak“ iz Trnopolja, pjesnik i humorista Milan Šabić, harmonikaši Aleksandar i Nemanja Unijat i muška izvorna grupa „Petrov Gaj“.

IMG_20160129_183113
Nakon zdravice, kojom je dobrodošlicu brojnim posjetiocima poželio Milan Šabić, nastupila je Ljiljana Savić, učenica O.Š. „Ćirilo i Metodije“, koja je pod vođstvom profesora muzičke kulture, Nebojše Dragičevića, izvela staru narodnu pjesmu „Bil bil pile“ i „Ima jedan svijet“, pjesmu s kojom je imala zapažen nastup na „Novogodišnjim karaokama 2015. godine“ u Prijedoru.

Članovi folklornog ansambla Ukrajinskog udruženja „Kozak“ iz Trnopolja, predstavili su se tradicionalnim ukrajinskim igrama, u koreografiji, umjetničkog rukovodioca, Štefana Stahneka.

IMG_20160129_185008

Direktor O.Š. “Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja, Zdravko Janković i predsjednik Ukrajinskog udruženja „Kozak“, Štefan Stahnek, upoznali su posjetioce o rezultatima i značaju projekta, koji je uz podršku Grada Prijedora i Savjeta Evrope, realizovan u Školi i ovom Udruženju, kao i planovima u radu ove obrazovne ustanove i kulturnog društva.

IMG_20160129_181516

David Trivunović, Martina Hrvaćanin i Damjan Milišić, članovi dramske sekcije O.Š. „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja, koju vodi nastavnica Tatjane Medić, predstavili su se igrokazom „Nikoletina Bursać“, a recitatciju „Zec sa govornom manom“ izvela je Valentina Sajak.

IMG_20160129_190119

Svoje pjesničko i muzičko stvaralaštvo predstavio je osamdesetogodišnji Milan Šabić, svestrani narodni umjetnik. On je podsjetio na igranke i priredbe organizovane u ovom kraju prije pola vijeka, uz želju da ovakve i slične manifestacije, „vrate“ kulturni život u našim selima. U programu je nastupila i muška izvorna grupa „Petrov Gaj“, koja je potkozarskom, podgrmečkom i krajiškom pjesmom, oduševila publiku.

Cjelovečernji program završen je nastupom harmonikaša, braće Aleksandra i Nemanje Unijata, koji su spletom narodnih kola, razigrali brojne posjetioce manifestacije.

IMG_20160129_191702

„Veče kulturnog stvaralaštva“, u potpunosti je opravdalo svoje ciljeve: promovisanje i podsticanje rada kulturnih stvaralaca, svih generacija, oživljavanje i unapređenje kulturnog života u prijedorskim selima, tokom zimskog perioda i vraćanje kulturnih sadržaja u društvene domove.

20160129_182152

Pokrovitelj „Večeri kulturnog stvaralaštva“ je Grad Prijedor, a prijatelji manifestavije „Kozarski vjesnik“, RTV Prijedor i Tvornica keksa „Mira“, članica „Kraš“ grupe.

Autor: Saša Goronja

Comments are closed.