U Muzeju Kozare izložene umjetničke fotografije hrvatskih svjetionika

„Hrvatski svjetionici“ naziv je izložbe umjetničkih fotografija koja je otvorena sinoć u Muzeju Kozare u Prijedoru a svi koji to žele mogu je pogledati u narednih desetak dana.

Generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Jevak rekla je da je Prijedor 45. domaćin ove izložbe koja je prošla gotovo cijeli svijet.

„Njome promovišemo svoj turizam ali i kulturnu baštinu, jer svjetionici imaju veliku simboliku“, kazala je Jevak na otvaranju izložbe koja sadrži 39 fotografija, a čijoj cjelovitoj postavci ima i više radova koje je sačinlo 40-ak autora iz Hrvatske i inostranstva.

Ona je dodala da je izložbu osmislilo preduzeće „Plovput“ iz Splita koje upravlja svjetionicima i signalizacijom na Jadranu.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Prijedor Ljiljana Babić rekla je da i ovom izložbom grad Prijedor potvrđuje svoju multietničnost.

„Svjetionici su simbol neprolaznosti, ljubavi i vječnosti i nose poruku ljudima da budu svjetionici u svoijm životima i da drugim ljudime svijetle čovječnošću“, kazala je Babić otvarajući izložbu.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da je ova kuća, poslije Bugarske, Grčke, Francuske i Mađarske, ugostila i prve susjede, Republiku Hrvatsku.

„Hrvatski svjetionici nas sve pomalo nostalgično vraćaju našim ljetovanjima na Jadranu. Ova izložba prvi je korak u saradnji Muzeja Kozare i hrvatskog konzulata u Banjaluci i trebalo bi da uslijede i uzvratne izložbe“, naveo je Radivojac.

U Hrvatskoj ima 47 svjetionika od kojih je 13 sa ljudskom posadom.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.