U nedjelju premijera predstave Kod Talije

Polaznici treće generacije Ljetne škole glume Pozorišta Prijedor u nedjelju, 28. avgusta, premijerno će igrati komad „Kod Talije“, predstavu koja nije žanrovski određena nego predstavlja pozorišni kolaž, tankim nitima uvezan u cjelinu, najavio je danas direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš. „Svake godine isti su nam razlozi za ovakav rad sa mladima: sebični, jer hoćemo da školujemo novu pozorišnu publiku, te da se neki od njih upišu na akademiju i po završetku školovanja vrate u ovu kuću, ali i nesebični, jer im omogućujemo da utroše svoje slobodne vrijeme na pozorišnu umjetnost, kao i da već sada zaigraju u predstavama našeg ansambla“, rekao je Baroš na konferenciji za novinare u Prijedoru.
Voditelj Ljetne škole glume Dean Batoz rekao je da je za nešto više od dva mjeseca 22 mladih, odabranih među 50-ak prijavljenih, učilo osnove glume, scenskog pokreta i dikcije i da su za to vrijeme znatno napredovali. „Radi se o predstavi sastavljenoj od monologa, recitacija i poezije. Radnja se dešava u kafani imena `Kod Talije` gdje glumci na turneji čekaju da se otkloni kvar na autobusu. Mješavina je tekstova Šekspira, Čehova, Nušića, Sterije i Beketa, te Desanke Maksimović, Dobrice Ćosića, Alekse Šantića i Ljubomira Simovića“, naveo je Batoz. Premijera predstave „Kod Talije“ zakazana je za nedjelju u 20:00 časova u Pozorištu Prijedor, a cijena ulaznice je 2 KM.
Omladinski dramski studio „Živko Desnica“ osnovan je 2008. godine. Ime je dobio po glumcu Pozorišta Prijedor koji je umro 1998. godine, a koji je prvi čovjek ove kuće koji je počeo rad sa mladim ljudima i čija je ideja bila da se u ovom pozorištu otvori scena mladih. U prethodne tri sezone polaznici prve dvije generacije igrali su predstave „Lovčeva kći“ i „Iza maske“ koje je režirao Radenko Bilbija, te „Opštu bolnicu“ koju je režirala Jelena Topić.
Treću Ljetnu školu glume pohađali su: Stefan Andrej Bilbija, Božana Banović, Boris Glušac, Aleksandra Tubin, Maja Radonjić, Miloš Babić, Darija Bijelić, Nataša Marković, Siniša Kecman, Anđela Katić, Jovana Radaković, Marija Vujinović, Radenko Banović, Milica Marijanović, Nina Brkić, Aleksandar Krljanović, Draginja Topić, Isidora Banjac, Boris Tomić, Anđela Komosar, Marijana Škorić i Maja Mršić.
Tekst – SRNA i www.gradprijedor.com
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.