Učenici igrali prvonagrađene predstave

Foto: Pozorište Prijedor - Igor Motl

Foto: Pozorište Prijedor – Igor Motl

Predstave „Jesenji kaputić za malenog ježa“ i „Kapetan Džon Piplfoks“, koje su izveli učenici osnovnih škola /OŠ/ „Branko Ćopić“ Prijedor i „Petar Petrović Njegoš“ iz Busnova, proglašene su najboljim predstavama na konkursu Pozorišta Prijedor za izbor najbolje školske predstave.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da je ove godine na konkursu učestvovalo šest škola sa osam predstava i da je to najveći odziv od školske 2010/2012. godine kada je Pozorište Prijedor započelo ovu akciju.

„Mi to radimo iz dva razloga. Prvi je da neko primijeti, vrednuje i vidi ovo što ovi vrijendi ljudi rade po osnovnim školama, a drugi je naš sebičan razlog da ovi mladi ljudi, koji su večeras pokazali samo dio onoga što je žiri gledao ove godine, dolaze u pozorište, budu pozorišna publika, a danas- sutra odu na akademiju i vrate se kao glumci u naše pozorište“, rekao je Baroš sinoć u obraćanju publici nakon dodjele nagrada.

Predstavu „Jesenji kaputić za malenog ježa“ po tekstu Branka Ćopića režirala je Zorica Janković, a „Kapetan Džon Piplfoks“ po tekstu Duška Radovića Mirela Sredić.

Specijalnu nagradu za lutkarstvo dobile su Dijana Grbić i Dargana Stojanović iz OŠ „Petar Kočić“ za predstavu „U svijetu medvjeda i leptirova“, a za tekst i adaptaciju Marina Knežević iz područne škole Čejreci OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani za predstavu „Zdrava hrana“.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Pavle Rosić Savić za ježića u predstavi „Jesenji kaputić za malenog ježa“, a za najbolju žensku ulogu Teodora Jarić za kraljicu u „Smiješnoj bajci“ po tekstu Tode Nikoletića u režiji Vesne Batinice iz OŠ „Branko Ćopić“.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu ravnopravno su podijelili David Lajšić za savjetnika u „Smiješnoj bajci“ i Pavle Vrašnje za miša u „Jesenjem kaputiću za malenog ježa“, dok je najbolju sporednu žensku ulogu imala Teona Radonjić za zeca u „Svadbi u zlatnoj šumi“ po tekstu Irene Zlatković i u režiji Vesna Balaban iz OŠ „Branko Ćopić“.

Nagradu za scenografiju osvojila je OŠ „Kozarac“ za predstavu „Vuk Dobrica“ po tekstu Muhidina Šarića, a nagrade za kostim i muziku OŠ „Desanka Maksimović“ za „Ježevu kućicu“ Branka Ćopića u režiji Daliborke Majstorović.

Ljepota govora nagrađena je u predstavi „Kapetan Džon Piplfoks“, a radost igre u ovoj i u predstavi „Vuk Dobrica“ iz OŠ „Kozarac“.

Predstave je ocjenjivao žiri u sastavu pisac Muhidin Šarić, režiser i glumac Darko Cvijetić i glumica Mirela Predojević koji su učesnicima poručili: „Zato dođite što češće u pozorište jer je to za dušu najbolje odmorište“.

Autor: SRNA
Foto: Igor Motl

Comments are closed.