Umjesto na policama, knjige drže u kutijama

BibliotekaPRIJEDOR – Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ u Prijedoru već 22 godine je podstanar u zgradi Muzeja Kozare, a Uprava ove ustanove ističe da brojni neriješeni problemi utiču na veoma mali broj čitalaca. Na prostoru od 200 kvadratnih metara u Muzeju Kozare smješten je knjižni fond od gotovo 50.000 bibliotetskih jedinica. „Situacija je već postala alarmantna. Za knjige godinama nema mjesta na policama, već su poredane sve do stropa. Gomile knjiga koje smo dobili na poklon, koje smo kupovali i čitav set obaveznih primjeraka koje po zakonu moramo imati i koje nam prosljeđuje nacionalna biblioteka sve je to u kutijama, tako da je biblioteka postala skladište i gubi svoju funkciju“, kaže direktor biblioteke Snežana Ðikić, dodajući da je to uticalo i na veoma mali broj čitalaca, tako da ih je prošle godine bile svega 1.400.

„Jedan od razloga zašto imamo ovako mali broj čitalaca je poremećaj vrijednosti u društvu, koji je doveo do poremećaja odnosa u kulturi, a tu je i Internet. Drugi je sigurno nedostatak prostora i nepreglednost svih, a moram reći i kvalitetnih izdanja koje imamo. Međutim, knjiga je jedno bazno kulturno dobro koje ima svoju vrijednost i svoj cilj, tako da biblioteke i kod nas i u svijetu još imaju određenu funkciju, koju naša, zbog problema s prostorom, skoro da i ne obavlja“, kaže Ðikićeva.

Ðikićeva smatra da će ovaj problem djelimično biti riješen otvaranjem čitaoničkog prostora, koji je opština Prijedor dodijelila na raspolaganje biblioteci i koji se nalazi u centru grada.

„Čitaonica je dio koji svaka biblioteka treba da ima, ali zbog ovakve situacije ona do sada nije mogla da bude dio našeg prostora“, kazala je Ðikićeva i dodala da je buduća čitaonica, koja će u funkciji biti vjerovatno već od početka marta, osmišljena kao mjesto za čitanje, ali i multimedijalni centar, gdje će se održavati promocije, književne večeri, tribine i projekcije dokumentarnih filmova.

Ðikićeva dodaje da prijedorskoj biblioteci nedostaje stručni kadar, ali da na rješenje svih nagomilanih problema treba sačekati izgradnju novog multimedijalnog centra na mjestu sadašnjeg bioskopa „Mrakovica“, u kojem bi biblioteka trebalo da bude trajno smještena, a čiju je izgradnju odobrilo resorno ministarstvo i opština Prijedor. Očekuje se da će zajedničkim ulaganjem do 2010. godine vjerovatno prestati ovaj, nepravedno stečen, podstanarski status ove kulturne ustanove.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.