Umjetnost kao lijek

Iako je rođena i odrasla u Njemačkoj Snežana Radulović (28) se nakon odlaska roditelja u penziju vratila u njihov rodni grad Prijedor. Već nekoliko mjeseci živi u porodičnoj kući u Gomjenici i bavi se onim što najviše voli, uživa u prirodi i crta.
– U Njemačkoj sam završila koledž za grafički dizajn. Talenat i ljubav za slikanjem sam naslijedila od svog oca Ðoke, a majka Biljana lijepe pejzaže voli da slika samo prstima, bez kista i olovke – kaže Snežana.
Želi da ide na dalje usavršavanje u oblasti terapije kroz umjetnost i to u Australiju.
– Zanima me ljudska psiha, ali i sposobnost umjetnosti da liječi ljude. Umjetnost može da oslobodi od strahova, a imala sam priliku da upoznam ljude koji su hendikepirani, a koji se, kada slikaju ili crtaju, osjećaju mnogo bolje – nastavlja svoju priču Snežana.
Ona je istakla da je počela da crta još od malih nogu. Kada je imala šest godina krenula je u školu crtanja koju je držala jedna Francuskinja.
– Ona nam je dozvoljavala da satima crtamo samostalno i kroz rad nas usmjeravala, tako da nije gušila neke naše ideje i vizije kako bi crtež trebalo da izgleda – dodaje Snežana.
Kaže da je nakon završenog školovanja za grafički dizajn, u Australiji završila koledž za ilustratora.
– Najviše volim da slikam ljude. Smatram da je to nešto najljepše što je priroda stvorila. Od ruke do noge sve je na čovjeku kompleksno, kad pogledate čovjekovo lice ono može da vam ispriča hiljadu priča, a volim i mimiku da slikam – priča Snežana.
Dodaje da je motivišu različite osobine i interesovanja ljudi, tako slika muzičare koji sviraju na raznim instrumentima, posebno kad je privuče njihova muzika, a voli da slika i djecu.
Snežana nije puno izlagala jer misli da za to nije spremna, mada je učesnik više kolektivnih izložbi koje su organizovane po školama i koledžima u Njemačkoj.
Sidnej
Sidnej je za Snežanu grad koji pruža mnogo mogućnosti i gdje će sigurno uspjeti u ovoj svojoj namjeri, a iako voli da bude u Prijedoru, smatra da ovdje nema mogućnosti da svoje planove ostvari.
– Iako volim prirodu pod Kozarom i želim da budem sa roditeljima, želja za daljim školovanjem odnijeće me daleko odavde. Nadam se da ću možda kad odem u penziju imati priliku da uživam u ovim ljepotama – rekla je Snežana.
Glas Srpske

Comments are closed.