Virtuoz na harmonici održao solistički koncert u Prijedoru

U Prijedoru je, u okviru trodnevne manifestacije „Vaskršnji dani“, održan koncert istaknutog srpskog umjetnika i soliste na harmionici Slavka Mitrovića.

Koncert je, uz pratnju Omladinskog narodnog orkestra i Narodnog orkestra RTS-a, održan sinoć u sali pozorišta Prijedor, a na repertoaru su bile instrumentalne numere iz Srbije i Balkana.

Gosti na koncertu bili su Pjevačka grupa „Etnofonija“, koju Mitrović vodi već petnaestak godina, te Muška pjevačka grupa prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije.

„U poslednje vreme po Srbiji se održava mnogo festivala posvećenih harmonici i na njima je puno zainteresovane omladine, ali je šteta što kod nas ne postoje akademije za tradicionalnu muziku kakve postoje u Rumuniji, u Bugarskoj, gde neguju i čuvaju svoju tradicionalnu muziku i od toga su napravili brend“, rekao je Mitrović novinarima nakon koncerta.

On je dodao da su slušaoci mogli da vide koliko je harmonika kompletan instrument.

Ovaj koncert organizoval je prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije u saradnji sa Kolom srpskih sestara.

Direktor ovog udruženja Željko Šormaz potvrdio je da su dio manifestacije bili i tucijada i teoretsko predavanje koje je održao Slavko Mitrović, inače jedan od najboljih harmonikaša u Srbiji.

Izvor: SRNA – Glas Srpske

Comments are closed.