Vukov rječnik iz 1852. rijetko blago

glas-vukov rjecnikNajstarije djelo, među 55.000 naslova, koliko ih ima prijedorska Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”, stara je i rijetka knjiga “Srpski rječnik”, koji je sa riječima tumačenim na njemačkom i latinskom jeziku prikupio i izdao Vuk Stefanović Karadžić 1852. godine u Beču.

Direktor biblioteke Mara Ećim potvrdila je da je ova knjiga u vlasništvu biblioteke još od 1897, što samo potvrđuje od kada datira bibliotekarstvo na ovim prostorima. Vukov rječnik samo je jedna od 965 knjiga iz legata čuvene prijedorske trgovačke porodice Mitrinović, koja je izrodila i jednog umjetnika.

“Srpski rječnik” Vuka Stefanovića Karadžića iz 1852. je drugo dopunjeno izdanje, prvo je objavljeno 1818. godine. Rječnik je posebno zanimljiv slavistima, jer je Vuk Stefanović Karadžić objašnjavajući određeni termin ispričao čitavu jednu priču.

– Legat se veže za slikara Dragutina Mitrinovića (1903-1997), koji je opštini Prijedor šezdesetih godina 20. vijeka ponudio oko pet hiljada bibliotečkih jedinica, ali je tražio određene uslove u kojima će se knjige čuvati – rekla je Ećimova.

Dodala je da biblioteka nema dovoljno prostora da čuva sve naslove, pa je opština preuzela samo dio knjiga koje imaju veliku istorijsku vrijednost.

– Riječ je o djelima Čarlsa Dikensa, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, Aleksandra Puškina. Te knjige čitaoci mogu da čitaju samo u čitaonici, ne dozvoljavamo da ih iznose iz biblioteke. One su posebno interesantne studentima i istoričarima – kazala je Ećimova.

Legat čine i beletristika, kao i knjige štampane na ruskom jeziku.

U međubibliotečkoj razmjeni Narodna biblioteka Srbije je tražila određene knjige u projektu “Europeana” koje obrađuju period Prvog svjetskog rata od 1914. do 1918. godine.

– U našem legatu našli smo pet knjiga koje su interesantne i dali smo ih na digitalizuju, da bi ušle u evropski program obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, koja će biti 2014. godine – kazala je Ećimova.

Istakla je da pedesetak knjiga iz ovog legata čeka na restauraciju, a uskladištene su da bi se spriječilo njihovo dalje propadanje.

Vrijedna djela
– Potrudićemo se da uđemo u neke evropske programe, da bismo sačuvali vrijedne knjige, stare novine… Riječ je o djelima koja svakako zaslužuju da budu otrgnuta od zaborava – kazala Mara Ećim i dodala da je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” smještena u prostor Muzeja Kozare.

Glas Srpske

Comments are closed.