Za izbor najboljeg murala takmiče se autori iz osam zemalja

mural

Udruženje likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ objavilo je danas 52 prijedloga pristigla na konkurs za dodjelu četvrte godišnje međunarodne nagrade „Paola de Manjinkor“ za najbolji mural u Prijedoru za 2016. godinu, a dva prijedloga nisu ispunila osnovne kriterijume za učešće.

Autori radova su iz Autori su iz BiH, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Njemačke, Poljske i Brazila. Radove su šifrirali sami autori, objavljeni su na Fejsbuk stranici Prijedor murala, a u narednim danima stručni žiri će odabrati pobjednički rad.

„Kao i prethodnih godina, molimo sve vas koji prepoznajete radove umjetnika i umjetnica koji učestvuju u takmičenju, da ni na koji način ne odate njihov identitet jer ćemo u tom slučaju biti primorani diskvalifikovati rad. Istovremeno vas pozivamo da date svoje mišljenje o vašim favoritima, podijelite zapažanja o kvalitetu radova ili ukažete na nedostatke“, saopšteno je iz ULUP-a.

Paola de Manjinkor je slikarka iz Lavisa u italijanskoj pokrajini Trentino koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na Elektrotehničkoj školi.

Nagradu ustanovljenu njoj u čast čine plaketa i novčanih iznos od 3.000 KM, a pobjednik ovogodišnjeg konkursa dobiće priliku da svoj rad realizuje na fasadi zgrade u blizini kružnog toka u Ulici Jovana Raškovića.

U okviru ULUP-ovog projekta „Prijedor – grad murala“ grad na Sani u protekle tri godine dobio je murale – „Šeširdžija“ Nataše Konjević iz Banjaluke, „Transformacija“ mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama i „Vrt“ rumunskog autora Raula Opree.

Autor: SRNA

Comments are closed.