Zajednički nastup pobratimljenih kulturno-umjetničkih društava u Brezičanima

Kulturno-umjetničko društvo “Milan Egić” iz Brezičana ugostilo je folkloraše iz Trenta, te kolege iz KUD “Kozara”, Čirkin-Polje. Bio je to susret kojim se nastavlja saradnja na polju kulturnog stvaralaštva. KUD “Milan Egić” iz Brezičana bilo je domaćin zajedničkog koncerta folklornog ansambla iz Trenta, iz Italije, KUD “Kozara” iz Čirkin-Polja i društva domaćina. Pred prepunom salom u društvenom domu u Brezičanima, smjenjivale su se igre našega kraja i igre iz Srbije kao i zanimljive koreografije gostiju iz Italije. Bila je ovo prilika da se produži i učvrsti saradnja sa italijanskim gradom Trentom, pobratimskom opštinom, čiji se običaji, i na ovaj način, prezentuju Prijedorčanima.
– Obradovali smo se ovom koncertu, jer je to način da se još više zbližimo i na polju kulture uvežemo sa Italijanima. Imaju zanimljive igre, nošnje i nadasve dobar orkestar – rekao je Rajko Desnica, stručni rukovodilac folklornog ansambla “Milan Egić” iz Brezičana, dodajući da se posebno zahvaljuje kolegama iz “Kozare” koji su pokrenuli ideju o zajedničkom koncertu u ovoj mjesnoj zajednici.
Desnica, takođe, ističe da ima indicija da članovi KUD-a “Milan Egić” gostuju u Trentu, što bi bilo posebno zadovoljstvo, s obzirom da su, za veoma kratko vrijeme, oživjeli i obnovili rad, nabavili nošnje, okupili mlade i već zabilježili brojne nastupe. Uz narodne igre, nastup pjevačkih grupa i prikaz narodnih prela i drugih običaja potkozarskih sela, susret sa kolegama iz Trenta ostaće u trajnom sjećanju. Razmijenjeni su i prigodni pokloni, a vrijedne ruke majki članova folklornog ansambla iz Brezičana, pripremile su brojna jela i slatkiše za sve prisutne, koji su, nakon koncerta, nastavili druženje.
– Ovo je bila još jedna prilika koja je pokazala da se rad sa mladima isplatio i da “Milan Egić” ima svoje poklonike, te da nastavljamo dalje. Ovim ćemo učvrstiti naše prijateljstvo sa Trentom – rekao je, na kraju, Desnica i najavio nove nastupe u okolnim mjestima, ali i na važnim manifestacijama u gradu.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.