Zatvoreni 40. jubilarni Književni susreti na Kozari

Nastupom pjesnika zavičajnog kruga, te muzičkih i dramskih umjetnika zavrašeni su danas 40. Književni susreti na Kozari koji su ove godine, umjesto uobičajena tri dana, trajali sedam, jer su, osim što su i sami jubilarni, bili posvećeni još i 70. godišnjici od prvog objavljivanja „Stojanke majke Knežopoljke“ Skendera Kulenovića i 70. godišnjici bitke na Kozari.

U prijedorskoj „Galeriji `96“ stihove su govorili pjesnici zavičajnog kruga, Nataša Glamočanin, Suzana Stupar, Željko Galonja i Slavomir Gvozdenović, a svečanost zatvaranja Susreta uveličao je čuveni klarinetista Božidar Boki Milošević.

Susreti su počeli u ponedjeljak, 17. septembra, kada su poetski čas u osnovnim školama potrkozarskih opština održali pisci zavičajnog kruga, koji su dan kasnije posjetili Dječiji vrtić „Radost“ u Prijedoru.

U srijedu, 19. septembra, poetski čas održan je na Paležu u srcu Kozare, mjestu gdje je prije 70 godina pjesnik Skender Kulenović prvi put govorio stihove svoje čuvene poeme.

U četvrtak, 20. septembra, u Prijedoru je predstavljeno reprint izdanje „Stojanke majke Knežopoljke“, a iste večeri Pozorište Prijedor premijerom „Djelidbe“ po tekstu Skendera Kulenovića otvorilo je 60. jubilarnu sezonu ove kuće.

Nastup pjesnika, dramskih i muzičkih umjetnika u petak, 21. septembra, označio je svečano otvaranje Susreta, a centralna manifestcija, nazvana Pjesničko podne, juče je na Mrakovici okupilo stotine ljubitelja stiha iz potkozarskih opština.

Tom prilikom ovogodišnjem dobitniku nagrade „Povelja Skender Kulenović“, Dobrici Eriću, uručeni su novčana nagrada od 3.000 KM i statuetu Ljubijski rudar. Za Dobričinu knjigu pjesama i balada „Moji rođaci iz doline cveća“ istovjetno je glasao žiri u sastavu akademik Dragan Nedeljković, predsjedavajući, i Ljubivoje Ršumović i Ranko Pavlović, članovi.

Pored nastupa književnika Ranka Risojevića, Moše Odalovića, Ranka Pavlovića, Milice Jeftimijević Lilić, Slavomira Gvozdenovića, Dare Sekulić, Aleksandre Čvorović, Milice Bakrač i Bore Kapetanovića, kao i laureata Dobrice Erića, u umjetničkom dijelu programa na Mrakovici su nastupili glumci Radenka Ševa i Tihomir Stanić, etno grupa „Žubor“ iz Kotor Varoši i Boki Milošević.

Izložba slika nastalih na ovogodišnjoj, osmoj po redu likovnoj koloniji „Sreten Stojanović“, koja je održana početkom avgusta na Kozari, otvorena je sinoć u Muzeju Kozare u Prijedoru, u pratećem programu Susreta i Prijedorčani će je moći pogledati u narednih mjesec dana.

Riječ je o 16 radova akademskih slikara Gorana Despotovskog, Ljubomira Vučinića, Vlade Rančića i Milice Maslać iz Novog Sada, Katarine Đorđević iz Niša, Srđana Kosića iz Slatine kod Banjaluke, Andree Krnetić iz Prijedora i selektora kolonije, Zorana Radonjića iz Prijedora.

Otvaranje izložbe uveličao je ovogodišnji dobitnik „Povelje Skender Kulenović“ Dobrica Erić, koji je nakon toga održao tradicionalno veče laureata u Pozorištu Prijedor.

Domaćin i organizator Susreta je opština Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a koorganizatori grad Banjaluka i opštine Potkozarja.

Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.