Završena jubilarna Zlatna vila

Dodjelom medaljona i zahvalnica horovima pobjednicima Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“, kao i zahvalnica članovima žirija koji su do sada ocjenjivali njihove nastupe, spuštena je zavjesa na ovogodišnji, deseti po redu Međunarodni festival horova. Ovaj jubilej Festivala protekao je u znaku revijalnih nastupa horova koji su u protekloj deceniji osvajali plaketu „Zlatna vila“ i povelju „Nagrada publike“. U subotu uveče su nastupili Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ iz Banjaluke, Mešani pevski zbor „Novo Mesto“ iz Novog Mesta, KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada i Hor „Belkanto“ iz Beograda.
Na radost ljubitelja horskog pjevanja, ponovo je nastupio hor KUD-a „Abrašević“ iz Beograda koji je, sa Horskim studiom „Rustiko“ iz Skoplja i Omladinskim kamernim horom Univerziteta kulture i umjetnosti iz Sankt Peterburga, istovremeno osvajao i nagradu žirija i publike. „Rustiko“ je bio dvostruki pobjednik 2005. godine, KUD „Abrašević“ 2007., a ruski hor prošle godine. Tokom prve festivalske večeri, osim hora KUD-a „Abrašević“, program po vlastitom izboru izveli su i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“ iz Prijedora, Gradski ženski mladinski hor „Menada“ iz Tetova, te hor iz Sankt Peterburga.
Pokrovitelji 10. Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“ bili su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Opština Prijedor. Dirigent Omladinskog kamernog hora Univerziteta kulture i umjetnosti iz Sankt Peterburga Larisa Jaruckaja je rekla je da im je prošlogodišnji boravak u Prijedoru bio nezaboravan i da su srećni što su ponovo u ovom gradu.

„Po drugi put smo u Prijedoru i oduševljeni smo kako nas je publika primila. Svi članovi hora su zbog toga zadovoljni i srećni“, rekla je Jaruckaja. Jedan od začetnika Festivala „Zlatna vila“ u Prijedoru je i dirigent Petar Josifovski. „Još 2000. godine, kada sam vodio hor, došao sam na ideju da u Prijedoru napravimo horsko natpjevavanje, što je prihvaćeno u svim strukturama. Bez tima takvih ljudi ovaj festival ne bi uspio“, rekao je Josifovski i dodao da je siguran da će festival još dugo trajati, jer je od horskog natpjevavanja prerastao u evropski festival. „Zlatna vila“ utemeljena je 2001. godine kao festival horskog natpjevavanja, a od 2003. ima takmičarski karakter.

Comments are closed.