Završene „Zlatne ruke potkozarja“

Za najoriginalniji eksponat ovogodišnje etno-turističke manifestacije „Zlatne ruke Potkozarja“ odabrani su biljac i torba – rad članica Udruženja žena „Raškovac“.

Eksponat ima elemente kulturno-istorijskog nasljeđa ovog kraja što je i bilo presudno da ga žiri jednoglasno izabere za najoriginalniji u veoma jakoj konkurenciji.

„Riječ je o prekrivaču za krevet koji se nekada tkao od čiste vune i uglavnom je bijele boje. Otuda mu i naziv biljac sa ukrasnim crnim šarama. Ja radim vez, a sada imam i tkalački stan pa sam pokušala da uradim kozarski biljac po šemi moje majke“, rekla je članica Udruženja Nada Kesić.

Ona kaže da je na prekrivaču radila gotovo pola godine i da je prednost što ima svoju vunu, te da je zadovoljna što se sve završilo nagradom.

Kesićeva je dodala da ima želju da i mlađe članice udruženja, ali i ostale zainteresovane, nauči tkati i da tako njeguju tradiciju i običaje naroda Potkozarja.

Druga nagrada u ovoj kategoriji pripala je Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima „Menerali“ za eksponat vezeni peškir, a treća Udruženju Ukrajinaca „Kozak“ za eksponat vaskršnja jaja.

U kategoriji najljepše uređen štand, jednoglasnim odlukama stručne komisije, prvu nagradu dobilo je Kulturno-umjetničko društvo „Saničani“, drugu nagradu Kolo srpskih sestara Prijedor, a treću Udruženje žena „Teodora“ .

„Nagradi se nismo nadali, ali smo se potrudile da izložimo stare ručne radove, heklanje, štrikanje, stare drvene predmete, ćilime i tkanice koji uglavnom nastaju na našim druženjima tokom dugih zimskih noći u seoskom domu“, kazala je predsjednica sekcije za ručne radove u KUD-u „Saničani“ Smiljka Torbica.

Ova priznanja pratila su i novčane nagrade od 250, 150 i 100 KM, a specijalno priznanje za ukupan umjetnički dojam i zahvalnost za pomoć u organizaciji ove manifestacije pripala je Tkalačkoj radionici „Etno art“.

Komisija, koju su činili, arheolog Milenko Radivojac, etnolog Marija Radaković i likovni umjetnik Mesud Hodžić dodijelila je i četiri specijalna priznanja za njegovanje tradicije i običaja Potkozarja, dok su svim izlagačima dodijeljene zahvalnice za učešće.

Šesta etno izložba „Zlatne ruke Potkozarja“, koja je održana u okviru Kulturnog ljeta, okupila je 36 izlagača i to 13 udruženja, pet radionica i 18 pojedinacaa.

Zbog interesa Prijedročana i njihovih gostiju da razgledaju i kupe neke od ručnih radova, a s obzirom na činjenicu da je bila i prodajnog karaktera, ova etno izložba zatvorena je večeras umjesto sinoć, kako je bilo najavljeno.

Organizator „Zlatnih ruku Potkozarja“ je Turistička organizacija opštine Prijedor, a pokrovitelji opština Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Comments are closed.