Završeni 39. Književni susreti na Kozari

Nastupom pjesnika zavičajnog kruga u Galeriji ’96 u Prijedoru, danas su završeni ovogodišnji 39. Književni susreti na Kozari. Stihove su govorili pjesnici iz potkozarskih opština Aleksandra Čvorović, Milenko Jevđević, Pero Solar, Boro Kapetanović, Zdravko Zgonjanin, Suzana Stupar i Željko Galonja. Ova trodnevna manifestacija otvorena je u petak u prijedorskom pozorištu izvođenjem poeme Skendera Kulenovića „Stojanka majka Knežopoljka“ u interpretaciji studenata glume u klasi beogradske glumice Ljiljane Blagojević na Univerzitetu „Slobomir P“ iz Bijeljine. Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Prijedor Marko Pavić koji je rekao da su „Književni susreti na Kozari“ postali brend Kozare, Potkozarja i Prijedora.
Uručujući povelju „Književni vijenac Kozare“ , ovogodišnjem dobitniku Draganu Kolundžiji, Pavić je izrazio uvjerenje da je nagrada otišla u prave ruke, jer je riječ o pjesniku koji je cijeli svoj književni vijek posvetio Kozari. Ni ove godine nije izostao poetski čas koji je održan juče na Mrakovici kada je Draganu Kolundžiji uručena i statua „Ljubijski rudar“, kao i novčani dio nagrade „Književni vijenac Kozare“. Zahvaljujući se na priznanju, Kolundžija je istakao da je Kozara najskuplja i najdragocenija riječ u njegovom životu. Počasni gost susreta bila je pjesnikova supruga Vera Crvenčanin-Kulenović, koja je izrazila zadovoljstvo što je uspjela i ove godine da bude dio sjećanja na Skendera Kulenovića i njegovu čuvenu poemu.
Na manifestaciji 39. Književnih susreta na Kozari stihove su, osim Koludžije, govorili i pjesnici Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Zoran Kostić, Ranko Pavlović, Tanja Stupar-Trifunović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Vladimir Jagličić i Milica Bakrač. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su frulaš Bora Dugić, glumice Vjera Mujović, Radenka Ševa i Mirela Predojević, te etno grupa „Iva“ i ženska vokalna grupa „Dr Mladen Stojanović“. Domaćin i organizator manifestacije bila je opština Prijedor, suorganizatori opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad, Kozarska Dubica i grad Banja Luka, a sponzori Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kompanija „Arcelor Mittal Prijedor“, Hotel „Prijedor“ i Motel „Lepont“.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.