Žeđ za likovnim znanjem

Akademski slikar Tihomir Ilijašević pokrenuo je prije deset godina u svom ateljeu jedinstvenu školu crtanja. Ta ideja je u njemu sazrela onog trenutka kada je on polagao prijemni ispit na Likovnoj akademiji u Beogradu i kada je shvatio da je bio jedan od rijetkih koji su tom ispitu pristupili bez prethodne pripreme.

– Pitali su me ko me je pripremao i koliko dugo, a ja nisam znao šta da im odgovorim jer sam radio sam. Bilo me je sramota jer nisam znao neke osnovne termine i nisam imao prilike da crtam neke tehnike, a gotovo da sam izgubio samopouzdanje kada sam shvatio da je većinu mojih budućih kolega pripremao neki profesor ili su išli u neku školu crtanja – kaže Ilijašević.

Tada je shvatio koliko znači doći pripremljen na jedan tako značajan ispit i odlučio je da pomogne djeci da se ne osjećaju tako kada dođu na prijemni.

On dodaje da njegova škola ima princip rada sa beogradske Likovne akademije, gdje ništa ne ide preko reda, što znači da u crtanju i slikanju treba naučiti sve od početka.

– Tokom svih ovih godina primao sam samo darovitu djecu, ali bez prijemnih ili bilo kakvih drugih testova; jednostavno, donesu mi neke svoje radove i ja ocijenim da li tu ima materijala za dalji rad ili nema – kaže Ilijašević i dodaje da dar ipak nije presudni momenat, jer se dar može lako izgubiti, pa ga na vrijeme treba prepoznati i usmjeriti.

Njegovu školu je godišnje pohađalo i do tridesetak mladih Prijedorčana željnih crtačkog znanja i umijeća.

– S ponosom mogu da kažem da je iz ove škole izašlo 13 akademskih slikara, šestoro još uvijek studira arhitekturu ili slikarstvo, a neke upravo pripremamo za prijemne ispite – dodaje Ilijašević.

U školi crtanja ih trenutno ima devet, od kojih se jedno priprema za akademiju i četvoro za arhitekturu.

On kaže i da ga roditelji često pitaju može li se od toga živjeti, ali on smatra da ovo nije uzaludan posao, jer uvijek je bolje jedan dobar slikar nego jedan loš ekonomista.

Ova jedinstvena škola crtanja smještena je u aneksu Ekonomske škole i sudeći prema značaju koji ima, po mnogima zaslužuje da bude smještena na nekoj atraktivnijoj lokaciji i ambijentu.

– Ostao bih ovdje do kraja života, ništa mi bolje ne treba, samo talentovana mladost koja će kreativno provoditi svoje vrijeme i otkrivati svoj talenat, umjesto da besciljno lutaju ulicama grada – rekao je Ilijašević.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.