Zlatna vila 11-13. maja – učestvuje devet horova iz sedam zemalja

Na 17. Međunarodnom festivalu horova „Zlatna vila“ koji će se od 11. do 13. maja održati u Prijedoru, nastupiće devet horova iz sedam zemalja, potvrđeno je na sjednici Organizacionog odbora koja je juče održana u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je i predsjednik Organizacionog odbora festivala je istakao da je ovo tradicionalna i prestižna gradska manifestacija koja okuplja najbolje horske pjevače iz zemalja okruženja i cijele Evrope.

„Ovaj festival ima odjeka daleko od grada u kojem živimo i uvijek dovodi eminentne horske pjevačke grupe koji privuku veliki broj naših sugrađana koji sa zadovoljstvom prate cijeli tok festivala“ kazao je Đaković.

On je potvrdio i da će se ove godine, prije zvaničnog dijela festivala, kao novina, održati revija dječijeg horskog pjevanja „Mala vila“ gdje će nastupiti sedam vrtićkih i školskih dječijih horova iz Prijedora te da će horovi pored zvaničnih nastupa imati i 16 nastupa u gradu.

Inače, u dvije zvanične festivalske večeri publici će se predstaviti renomirani horski pjevači i to Mješoviti hor iz mađarskog grada Pečuja i „Moravija hor“ iz Ostrave iz Češke Republike, Pančevačko srpsko crkveno pjevačko društvo, Gradski mješani hor „Vardar“ iz Skoplja, Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Banja Luke, Hor „Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca, Hrvatska, Mješoviti hor AKUD Univerziteta Novi Sad „Sonja Marinković“, Primorski akademski zbor „Vinko Vodopivec“ iz LJubljane i Mješoviti kamerni hor iz Kamnika Slovenija.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u svom dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival – djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru. Najboljem horu prema mišljenju tročlanog stručnog žirija pripašće plaketa ’Zlatna vila’, a predviđena je dodjela posebnih povelja za drugo i treće mjesto te još pet posebnih priznanja – najbolje izvedbe savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i Povelja – nagrada publike.

Nastup horova ocjenjivaće stručni žiri u sastavu predsjednik Svetislav Božić iz Beograda, te Tomislav Fačini iz Zagreba i Aljoša Novaković iz Prijedora. Pokrovitelj ovogodišnjeg međunarodnog Festival horova „Zlatna vila“ je Grad Prijedor, a održava se u sklopu obilježavanja 16. maja, Dana grada Prijedora.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.