“Zlatna vila” na krilima glasova putuje u Češku

Mješoviti hor “Punkt” Praškog konzervatorijuma iz Češke pobjednik je 18. međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, dok je nagradu publike dobio Mješoviti hor “Una” Novi Grad.

Dirigent hora “Una” iz Novog Grada Goran Vuleta izjavio je da nije očekivao nagradu publike, zbog čega su prepuni emocija i radosni što je publika prepoznala njihov trud i rad.

Predsjednik žirija Vesna Šouc-Tričković rekla je da je žiri imao veoma težak posao jer je bilo puno kvalitetnih horova, pa je bilo teško odvojiti one najbolje.

– Prijedor je posljednjih dana slavio umjetnost i ljepotu horske umjetnosti, a festival je donio izvanredne interpretacije, teške programe i izvanredne scenske nastupe – rekla je Šouc-Tričković.

Ona je dodala da horski pjevači ne bi napredovali da nema ovakvih festivala.

Plaketu “Zlatna vila” kao nagradu za vrhunske domete u horskom pjevanju prati novčana nagrada od 5.000 maraka, a nagradu publike iznos od 1.500 maraka. U žiriju su bili Vesna Šouc-Tričković, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Jozef Surovik, višestruko nagrađivani dirigent iz Češke, i Rade Radović, profesor Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu. Posebna priznanja za najbolje izvedeno djelo starog majstora, kao i najbolje izvedenu kompoziciju duhovne muzike dodijeljena su Mješovitom horu “Punkt” Praškog konzervatorijuma.

Nagrada za najbolje izvedeno savremeno djelo pripala je Mješovitom horu “Partijum” iz mjesta Oradea u Rumuniji. Priznanje za najbolje izvedeno djelo stranog autora pripalo je Akademskom horu “Obilić” Beograd, dok je za najbolje izvedeno domaće djelo priznanje pripalo Mješovitom pjevačkom zboru Studija glazbene umjetnosti Mostar. Dirigent Mješovitog hora “Stiv Naumov” iz Bitolja u Makedoniji Ljubomir Trifunovski imao je čast da dobije specijalno priznanje za dugogodišnji doprinos razvoju horske muzike. Žiri je priznanja za ukupan scenski nastup dodijelio Omladinskom i studentskom horu Državnog univerziteta Irkutsk, a posebno priznanje dirigentu hora Jurici Petru Petraču – Oratorijski zbor crkve Svetog Marka “Kantores Santi Marci” Zagreb.

Novi koncept
Novi koncept festivala uključio je i dodjele zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja horovima, u zavisnosti od broja osvojenih bodova, više nastupa horova i dvije večeri dječijeg horskog pjevanja “Mala Vila”.

U revijalnom dijelu programa sinoć na zatvaranju festivala nastupio je Pophor “Krsmanac”, novi hor u porodici Akademskog kulturno-umjetničkog društva Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović”.

Izvršni organizator 18. festivala horova “Zlatna vila” je grad Prijedor, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Autor: Snežana Tasić – Glas Srpske

Comments are closed.