„Zlatni prsten“ Prijedorčaninu Nenadu Grujičiću

nenad_grujicic

Međunarodnu književnu nagradu „Zlatni prsten“, za ukupni stvaralački opus, dobio je srpski pjesnik i književnik Nenad Grujičić, saopštilo je Brankovo kolo.

„Zlatni prsten” je Grujčiću četvrto priznanje u poslednjih godinu dana. Prethodno je dobio internacionalnu nagradu Akademije „Ivo Andrić” za životno djelo, nagradu „Braća Micić“ za knjigu sjećanja, polemika i eseja „Ruku na srce” (Službeni glasnik) i „Gajkov pjesnički šešir” za knjigu pesama „Svetlica” (Prosveta).

„Naiđe vrijeme kada se umjetnička žetva pribira i slaže u otkose smisla. Ova nagrada dolazi iz druge sredine i time predstavlja privilegiju u odnosu na lokalna priznanja”, izjavio je Grujičić povodom nagrade „Zlatni prsten”.

Laureat kaže da je zagovornik onih viđenja koja nagrade smatraju „važnim krajputašima u prostoru i vremenu”.

„One su svojevrsna zamjena za cjelovitu društvenu brigu o pojedincu na mapi kulture, umjetnosti i duha. No, nagrade su i pružena ruka mladim talentima kojima je, kao žednom u pustinji voda, potrebna podrška u pravi čas. Imao sam sreću da sam veoma rano dobio značajne nagrade koje su me u te dane činile dosta starijim, kao što me ova nova priznanja danas podmlađuju”, istakao je Grujičić.

Uglednu nagradu „Zlatni prsten” dodjeljuju izdavačka kuća „Feniks“ iz Skoplja i Fondacija za kulturnu i naučnu prezentaciju i afirmaciju „Makedonski Prezent“.

Nagrada će dobitniku biti uručena u drugoj polovini maja, a među dosadašnjim dobitnicima bili su pjesnici i pisci iz Japana, Turske, Engleske, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Autor: Tanjug – politika.rs

Comments are closed.