Zoranu Kostiću nagrada „Skender Kulenović“

skender1

Pjesnik Zoran Kostić dobitnik je književne nagrade „Skender Kulenović“ za knjigu „Tače pečat“.

Odluku je donio žiri 44. Književnih susreta na Kozari u sastavu Miroslav Maksimović, Sanja Macura i Duško Pevulja, a novinarima je saopštena nakon sjednice organizacionog odbora ovogodišnjih susreta održane danas u Prijedoru.

Predsjednik žirija Miroslav Maksimović rekao je da Kostić odvažno, prilično usamljenički, progovara o onome o čemu se ne smije ćutati: jezikrađu i jezikrvlju, bezjezičnosti koja bi po svaku cijenu da se predstavi kao nepobitna jezičnost.
.
„Zbirka `Tače pečat` jednom svojom dimenzijom predstavlja snažnu sponu sa tom linijom pjesničkog puta Zorana Kostića, i to je važan momenat koji je uticao na odluku o dodjeli ovog uglednog književnog priznanja“, rekao je Maksimović.

skender2

U užem izboru za dodjelu nagrade za najbolju knjigu u 2015. godini bile su i knjige Slobodana Zubanovića „Starac i pesme“, Tomislava Marinkovića „Nevidljiva mesta“, Zdravka Miovčića „Škrinja i šapat“ i Đorđa Nešića „Bolje je biti u manjini“.

Gradonačelnik Prijedora i predsjednik organizacionog odbora 44. Književnih susreta na Kozari Marko Pavić rekao je da je žiri odgovorno i savjesno obavio svoj posao.

„Svake godine pokušavamo da u program književnih susreta dodamo nešto novo tako da ćemo se ove godine prisjetiti i Svetozara Koljevića i Petra Kočića i Duška Trifunovića, raniji dobitnici nagrada“, najavio je Pavić.

skender3

Nagrada „Skender Kulenović“ koju prati i novčani iznos od 3.000 KM Kostiću će biti uručena na centralnoj manifestaciji na Mrakovici 24. septembra kada će, pored laureata, stihove govoriti i Tatjana Bijelić, Milovan Marčetić, Mošo Odalović, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Ranko Pavlović, Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković i Dara Sekulić.

U programu učestvuju glumice Biljana Đurović i Jelena Gavrilović.

Iste večeri u Pozorištu Prijedor biće organizovano tradicionalno Veče laureata kada će Kostić predstaviti poeziju nagrađenog djela.

U programu 44. Književnih susret na Kozari pored tradicionalnih gostovanja pjesnika zavičajnog kruga po školama u opštinama suorganizatorima, biće održan i poetski časa na Paleži, mjestu gdje je prvi put pročitana poema „Stojanka majka Knežopoljka“ Skendera Kulenovića.

Autor: SRNA

Comments are closed.