Zvono za rad Ljubija ubija

Rad „Ljubija ubija“ Sandre Dukić i Borisa Glamočanina ovogodišnji je dobitnik tradicionalne likovne nagrade „Zvono“ 2011.
Ovo je odlučio stručni petočlani žiri, prema već utvrđenim propozicijama ove ugledne likovne nagrade, a „Glasu Srpske“ potvrdio jedan od članova, akademski slikar Miodrag Manojlović.
Za nagradu su konkurisala 23 mlada umjetnika, od koji je njih četvoro ušlo u završno finale za nagradu.
– Ove godine je bila žestoka konkurencija između četvoro finalista i jako smo se teško odlučili da rad „Ljubija ubija“ dobije nagradu. Neprestano smo radili dva dana i ovo je do sada bio najteži izbor, kako odlučivanje o četvoro finalista, tako još više i o dobitniku nagrade – rekao je Manojlović.
Kako je pojasnio Manojlović, ono što je „prevagnulo“ kod žirija da baš Dukićevoj i Glamočaninu dodijeli nagradu je to što je njihov rad već ranije bio izveden.
– Interpretacija njihovog rada asocira na ovdašnju socijalnu zajednicu, a vezan je za rudnik „Ljubija“ kod Prijedora. Oni su u okviru svog rada istraživali to podneblje, radili su razne akcije sa ljudima – pojasnio je Manojlović.
Rad „Ljubija ubija“ realizovan je u okviru izložbe „Spaport“ i upravo to što je taj projekat predstavljen javnosti, navodi Manojlović, prevagnulo je da žiri odluči njima da dodijeli nagradu.
– Takođe, vidljivi su rezultati tog rada, odnosno implikacija na sredinu u kojoj je rad realizovan – dodaje Manojlović.
Ostali radovi su, ističe Miodrag Manojlović, bili nova produkcija i nisu bili realizovani ni u jednoj sferi, ni u sferi izložbe, niti nekih drugih formi održavanja.
– Ono što je jako bitno naglasiti je da su sva četiri rada koja su ušla u finale bili podjednaki kandidati za nagradu „Zvono“, ali su se svi članovi žirija ipak dvoumili između rada Radenka Milaka i rada Sandre Dukić i Borisa Glamočanina. Upravo je činjenica da je „Ljubija ubija“ rad koji je prezentovan prevagnula u našoj odluci – rekao je Manojlović.
Cilj nagrade „Zvono“ je da pruži podršku mladim umjetnicama i olakša im dalju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema centralnoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti sa kojom bi društvo moglo i trebalo da se identifikuje.

Finalisti
U finalu za likovnu nagradu „Zvono“ 2011. bili su i umjetnici Radenko Milak, Igor Sovilj i Lana Čmajčanin. Odluku o pobjedniku donio je petočlani žiri u sastavu: Dunja Kukovec, kustos i istoričar umjetnosti iz Ljubljane, Adela Jusić, umjetnica iz Sarajeva, Miodrag Manojlović, umjetnik iz Banjaluke, Pau Kata, umjetnik i kustos iz Londona i Irfan Hošić, istoričar umjetnosti i kustos iz Bihaća.
Glas Srpske

Comments are closed.