Bogojavljenske svečanosti 19. januara

U Prijedoru će 19. januara, po šesti put biti organizovana Bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani za Časni krst.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić je nakon jučerašnje sjednice Organizacionog odbora manifestacije, istakao da je Bogojavljenje veliki pravoslavni praznik i da je želja organizatora da ovaj događaj i ove godine obilježi dostojanstveno.

„Želimo da i ove godine obilježimo dostojanstveno ovaj praznik i da vjerski čin obavimo onako kako to dolikuje pravoslavnoj vjeri, a ko će prvi doplivati do krsta ima svoju ljepotu i simboliku“ rekao je Maletić.

On je potvrdio da će plivanju za krst časni prethoditi sveta liturgija u Crkvi Svete Trojice i Bogojavljenska litija gradskim ulicama.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je uputio poziv svim građanima Prijedora, vjernicima i svim ljudima dobre volje da uzmu učešća i u svečanoj litiji i potom prisustvuju revijalnom takmičenju plivača za časni krst.

„Riječ je o jednom lijepom pravoslavnom običaju koji prerasta u tradiciju i manifestaciji koju podržava grad“, istakao je Đaković.

Član Organizacionog odbora ispred plivača Jovica Radaković je potvrdio da su prijave u toku i da već ima oko 40 zainteresovanih plivača, a da su među njima tri žene.

„Svi zainteresovani za plivanje na Bogojavljenje trebaju se prijaviti do 18.januara kada ćemo formirati završni spisak i nakon sastanka na večernjoj molitvi svako od prijavljenih će potpisati izjavu da u vodu ulazi na sopstvenu odgovornost“, rekao je Radaković.

On je ispred organizatora uputio poziv građanima Prijedora da toga dana budu dio svih bogojavljenskih svečanosti počev od liturgije, litije, pa sve do praćenja atraktivnog plivanja u rijeci Sani.

Iz Organizacionog odbora je najavljeno da će u programu njegovanja bogojavljenskog običaja učestvovati kulturno-umjetnička društva, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici gradske uprave. Pokrovitelji događaja su crkvena opština Prijedor i gradska uprava Prijedor.

Pobjednik svih pet do sada održane manifestacije plivanja za krst časni i osvajač zlatnika bio je Danijel Drljača.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.