Dani zime na Kozari 2017

Manifestacija «Dani zime na Kozari» 2017. godine će se se po jedanaesti put održati 28. i 29.01.2017. godine. Organizatori 11. privredno turističke manifestacije „Dani zime na Kozari“ su Grad Prijedor, turističke organizacije Prijedor i Kozarska Dubica, te Nacionalni park „Kozara“.

Pokrovitelj 11. manifestacije „Dani zime na Kozari“ je grad Prijedor, a organizovanje manifestacije su pomogli i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, kao i prijatelji manifestacije.

Prvog dana manifestacije, odnosno 28.01.2017. godine održaće se planinarski marš u organizaciji Kluba ekstremnih sportova „Albatros“- ruta Rajkovići – Kozarački kamen – Mrakovica, kao i ski kup u organizaciji Planinarskog skijaškog društva „Ljubijski rudar“. Za članove planinarskih društava koji su se prijavili na planinarski marš obezbjeđen je prevoz iz Prijedora i Banja Luke, a sa dolaskom na cilj i čorba.

Ski kup će se organizovati za 3 kategorije, odnosno srednje škole (dječaci i djevojčice), stariji osnovci (dječaci i djevojčice) i mlađi osnovci (dječaci i djevojčice). Za pobjednike obezbjeđeno je 6 pehara, po 6 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja i diplome za osvojeno mjesto, te poklon bon za ski pas, a za sve učesnike obezbjeđen je lanč paket i topli napitak i zahvalnice. Za one koji dođu na ski kup i nemaju opremu dobiće besplatnu ski opremu za takmičenje. Ski kup će se organizovati na „staroj“ velikoj stazi u periodu od 09:00 – 13:00 časova, a nakon 13:00 časova pustiće se u rad ski staza.

Foto: Turistička organizacija grada Banjaluka

Drugog dana manifestacije, odnosno 29.01.2017. godine održaće se centralna manifestacija „Dani zime na Kozari“ sa početkom u 11:00 časova. Obuhvatiće sportska takmičenja gradova/opština Potkozarja i okruženja, gastro takmičenja turističko-ugostiteljskih škola Republike Srpske i lovačkih udruženja Potkozarja, dok će u revijalnom dijelu gastro prezentacije učešće uzeti izviđački odredi i planinarska društava, te udruženje „Promotur“ iz Prijedora sa kazanom čaja, i LU „Srndać“ koji će za posjetioce pripremiti dva kazana čorbe i kazan čaja.

Na dan 29.01.2017. godine biće obezbjeđen besplatan prevoz za učesnike i posjetioce iz Prijedora 10 autobusa (sportska dvorane „Mladost“ od 9:00 do 10:00 časova) 2 autobus iz Gradiške (ispred zgrade Opštine Gradiška od 8:00 časova), 2 autobusa iz Banja Luke (stara autobusna stanica od 9:00 časova) i 3 iz Kozarske Dubice (sportska dvorana od 9:00 časova).

Autobusi će voziti putnike do Mrakovice, ali će se onda vraćati na Benkovac, kako bi oslobodili parking prostor na velikom parkingu kod hotela “Monument“. Nakon što se taj parking popuni, biće zatvoren put Benkovac – Mrakovica i putnička vozila moći će se parkirati samo na Benkovcu, odakle će dva autobusa stalno cirkulisati i prevoziti putnike do Mrakovice i nazad.

U toku trajanja manifestacije ulaz u Nacionalni park „Kozara“ će biti po promotivnoj cijeni od 1 KM, a iste će se koristiti za tombolu koju su obezbjedili sponzori tombole.

Sportsko takmičenje u okviru ove manifestacije održava se u pet zabavnih sportskih disciplina, kao što su trčanje parova sa vezanim nogama, štafeta kengura, nabacivanje obruča na stub, gađanje u metu i borba na brvnu. U sportskom takmičenju učešće je prijavilo ukupno 10 ekipa i to iz Prijedora, Kozarske Dubice, Gradiške, Banja Luke, Laktaša, Oštre Luke, Kostajnice, Novog Grada, Srpca, i NP „Kozara“. Obezbjeđene su i novčane nagrade za pobjednike u sportskom takmičenju i to: za prvo mjesto 250 KM, drugo mjesto 150 KM i treće mjesto 100 KM.

Učesnici gastro takmičenja u ketogoriji srednjih škola učešće potvrdilo 6 škola i to: dvije iz Prijedora, te škole iz, Doboja, Gradiške, Novog Grada i Prnjavora, dok su u kategoriji lovački kotlić učešće potvrdilo 7 lovačkih udruženja iz Prijedora, Gradiške, Kostajnice, Novog Grada i Kozarske Dubice.

Učesnici u revijalnom gastro dijelu su izviđački odredi i planinarska društva iz Prijedora, Kozarske Dubice, Banja Luke, Broda, Sanskog Mosta, Zenice i Gradiške.

Srednjim školama, planinarskim društvima i odredima izviđača obezbjeđena su sredstva od 150 KM za nabavku gastro materijala za kotliće.

U kulturno-umjetničkom programu će nastupiti Di džej Vladimir, Di džej Aleksa, Gradiški tamburaši, muška pjevačka grupa „Ponos Kozare“ iz Gradiške, te ženska etno grupa „Gugutke“ iz Kozarske Dubice.

Takođe je obezbjeđena redarska služba ispred NP „Kozara“ i volonterskog servisa UG „DON“, vatrogasno vozilo i vozilo hitne pomoći sa dežurnim ljekarom, CJB Prijedor će pružiti podršku u osiguranju reda i mira i regulisanju saobraćaja, a puteve i parkinge će održavati kompanija „Prijedorputevi“ i NP „Kozara“.

Svečano otvaranje manifestacije na dan 29.01.2017. godine predviđeno je u 11:00 časova, a proglašenje pobjednika i svečano zatvaranje manifestacije u 15:30 časova.

Ovom prilikom se zahvaljujemo prijateljima i sponzorima manifestacije.

Autor: Turistička organizacija grada Prijedora

Comments are closed.