Ministri Srpske, visoki predstavnik, austrijski diplomate i privrednici sutra u Toplani

toplana

Svečanoj primopredaji novog postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije sutra u Prijedoru prisustvovaće više ministara Vlade Republike Srpske, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, gradonačelnik Prijedora, te predstavnici Privredne komore Austrije i Ambasade Austrije u BiH.

Delegaciju Vlade Republike Srpske predvodiće potpredsjednik Vlade Srebrenka Golić, a u delegaciji su i ministri ministar uprave i lokalne samouprave, saobraćaja i veza i prosvjete i kulture Lejla Rešić, Neđo Trninić i Dane Malešević, najavljeno je danas iz Vlade.

Prijedorska „Toplana“ projektovana je i izgrađena sa mogućnošću proizvodnje i toplotne i električne energije na biomasu ukupne snage dva puta po deset megavata toplotne energije i 250 kilovata električne energije.

Glavni izvođač radova na izgradnji ovog postrojenja bila je austrijska firma „Urbas energitehnik“, a projekat je finansiran iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i donatorskih sredstava Švedske međunarodne agencije za razvoj /SIDA/.

U prijedorskoj „Toplani“ u decembru prošle godine pušteni su u pogon novi kotlovi čime je sistem centralnog grijanja sa skupog i nečistog mazuta prešao na znatno jeftiniju i ekološki prihvatljiviju biomasu.

Šef Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Jan Braun tom prilikom je rekao da je izuzetno zadovoljan jer je ovo projekat koji je postavio novi rekord.

„Potpisali smo ugovor o zajmu 24. decembra 2014. godine i ovdje smo na otvaranju nepunu godinu dana nakon toga. U svim projektima koje smo finansirali u BiH ovaj je postavio rekord u najbržoj implementaciji“, rekao je tada Braun novinarima u Prijedoru.

Sutrašnju primopredaju organizuje „Urbas energitehnik“ u saradnji sa prijedorskom „Toplanom“, a svečanost će se održati kod novih postrojenja „Toplane“, u Aleji Kozarskog odreda bb u Prijedoru s početkom u 12.30 časova.

Autor: SRNA

Comments are closed.