Nove slike u Muzeju Kozare

Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora predstaviće stvaralaštvo svojih članova na izložbi koja će biti otvorena večeras u 20 časova u Muzeju Kozare.
Predsjednik Udruženja Dragan Topić podsjeća da je Prijedor rodni grad brojnih priznatih slikara i likovnjaka.
– Ideja je bila da se kroz organizovan rad pomogne mladima koji su završili akademiju, a nemaju posla. Željeli smo da im pružimo šansu da rade, a raspoloženi smo da im pomognemo da stvaraju i da se predstavljaju javnosti – kaže Topić.
On je dodao da su programom rada Udruženja predviđene i aukcije, od kojih bi dio novca ostao u Udruženju, a dio bi bio namijenjen za stimulaciju mladih stvaralaca.
– Putem Udruženja moći ćemo i da realizujemo davnu ideju i potrebu da se u našem gradu otvori i atelje. Sada radimo u Muzeju Kozare, zahvaljujući direktoru Milenku Radivojcu – istakao je Topić.
Na izložbi Udruženja u Muzeju Kozare prijedorskoj publici predstaviće se 34 autora.
– Izložba će imati revijalni i promotivni karakter, a biće zastupljene razne tehnike – grafike, crteži, slike, skulpture – najavio je Topić.
Prema njegovim riječima, postoji ideja da izložba preraste u bijenale, što znači da će ubuduće imati selektivni karakter, sa akcentom na kvalitetu i afirmaciji njenih učesnika.
Topić je naglasio da Udruženje likovnih umjetnika planira da sarađuje sa srodnim udruženjima iz drugih gradova Republike Srpske. Izložbu, koja se otvara večeras, moći će da vide i građani Banjaluke i nekih drugih gradova Srpske.
Postavka djela prijedorskih umjetnika je dio manifestacije „Prijedorsko kulturno ljeto“.
Mladi
– Za mlade umjetnike polovinom septembra obezbijedićemo prostor ljetnje bašte, gdje će moći rade. Bila bi to neka vrsta slikarske kolonije, za koju bismo obezbijedili potreban materijal, a zatim organizovali izložbu tih radova prodajnog karaktera, kako bi im se omogućila određena zarada. To je prvi korak kojim se pokazuje ozbiljnost udruženja – kaže Topić.
Glas Srpske

Comments are closed.