Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari 3. jula

22-Prijedor---sejdnica-Pododbora-za-obljezavanje-istorijskih-datuma

Veliki narodni zbor povodom obilježavanja 74. godišnjice Bitke na Kozari održaće se 3. jula na Mrakovici, najavljeno je danas nakon sjednice Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja u Vladi Republike Srpske koja je održana u Prijedoru.

Predsjednik ovog pododbora Velimir Dunjić je rekao da je herojska borba naroda na ovim prostorima poznata u svijetu te da će na Kozari i ove godine biti veliki broj domaćih i stranih delegacija.

„Ono što je ustanovljeno prošle godine u ovom tradicionalnom obilježavanju Kozarske epopeje jeste da su u organizaciju uključeni odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, tako da se pored zvaničnika Srpske očekuje i obraćanje zvaničnika Republike Srbije“, najavio je Dunjić.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić rekao je da će to biti još jedno sjećanje na dan kada se dogodila čuvena bitka za odbranu Kozare i zbjega od 80.000 mještana.

„Od 1945. godine pa do danas obilježava se taj istorijski događaj na Mrakovici i zahvalan sam svim strukturama koje nam pomažu i angažuju se oko obilježavanja tog događaja iz Narodnooslobodilačke borbe“, dodao je Gajić.

22-Prijedor---Velimir-Dunjic

On je pozvao sve poštovaoce antifašističke borbe i kozarske epopeje da toga dana dođu na Mrakovicu na tradicionalni narodni zbor.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković naveo je da grad Prijedor učestvuje u organizaciji događaja koji svake godine okupi veliki broj građana.

Na sjednici je usvojen program obilježavanja kozarske epopeje koji počinje u 9.00 časova prijemom zvanica u vili Mrakovica, a u 10.00 časova uslijediće parastos kod spomen krsta. Polaganje vijenaca na centralno spomen obilježje predviđeno je za 11.00, a obraćanje zvaničnika za 11.30 časova nakon čega će uslijediti prigodan umjetnički program.

Organizatori su pozvali načelnike susjednih opština i gradova da za sve zainteresovane građane obezbijede besplatan autobuski prevoz do Kozare.

Autor: SRNA

Comments are closed.