Ovaj vikend u Prijedoru se održava „ŠA fest“

U Prijedoru se u petak i subotu održava „ŠA festival“ u spomen na prerano preminulog muzičara i akademskog slikara Dalibora Popovića Mikšu. Popović je bio pjevač i gitarista rok benda „Tatu“, a njegovi prijatelji žele da Mikšin duh nastavi da živi kroz memorijalni festival u gradu u kojem je počela njegova umjetnička karijera.

U petak će u prijedorskoj Ljetnoj bašti nastupiti lokalni bendovi, a u subotu nova regionalna atrakcija „Artan Lili“, svjetski poznati džez pijanista Vasil Hadžimanov i njegov bend, kao i beogradski „Strejt Džekin“, prijedorski „Dbau“ i banjalučki „Sopot“.

„Ja sam prethodnica grupe ‘Artan Lili’ i drago mi je da sam ovdje da pomognem, jer Mikša je svima nama bio prijatelj i ovo je sad prilika da mu se svi zajedno zahvalimo i da kući ponesemo to nešto najljepše, najljepši osjećaj poslije koncerta i sjećanje i pamćenje na Mikšu“ – rekao je Bojan Slačala.

Vasil Hadžimanov, džez pijanista i vođa Vasil Hadžimanov benda, je rekao da je specifično za ovaj festival to što je povod zašto se uopšte održava. Sa jedne strane veoma tragičan i tužan razlog odlaska jednog divnog čoveka i muzičara, a sa druge strane nešto tako tužno može da provizvede nešto kreativno i lepo.

„Dbau se evo ponovo okupio zbog ‘ŠA festivala’. Došli smo da to podržimo, ovaj, Mikša je bio naš drug, jedan umjetnik sa kojim smo sarađivali dug niz godina na raznim poljima“ – izjavio je Dino Mrkalj.

Organizatori planiraju da „ŠA festival“ postane jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Prijedoru i da okuplja brojne umjetnike.

Mihajlo Vukić organizator „ŠA festivala“ i basista grupe „Tatu“ kaže da je ‘ŠA festival’ jedan festival koji, koji će u budućnosti biti tradicionalan i biti velika stvar za kulturu grada Prijedora. Okupljaće i likovne i umjetnike iz muzike, autore iz šireg regiona. Nada se da će rasti i da će biti jedan simbol kulture Prijedora.

Moto festivala jeste „Ša mast go on“, jer je Popović, koji je preminuo u 37. godini, neke od svojih slika potpisivao sa „ŠA“. Pripreme za festival privode se kraju.

„ŠA tim radi punom parom da sve bude kako treba 17. i 18. avgusta. Puštene su ulaznice za prodaju za festival, isto tako radili smo na promociji u Prijedoru, Banjaluci i okolnim gradovima“ – izjavila je Nataša Kuridža portparolka ŠA festivala.

Ona je još dodala da je prvo veče festivala takozvani promo najt, gdje nastupaju lokalni i regionalni bendovi, nastupaju na maloj bini u Ljetnoj bašti. Nastupaju „Kazoo“, „Ketpul“, „Dabl dog“, „Ža le žu“, „Bećari“ i „Šejversi“.

„ŠA festival“ počinje promotivnom večeri u petak kada je ulaz besplatan, dok je cijena ulaznica za glavno veče festivala pet maraka.

Osim festivala građani Prijedora odaju počast Popoviću i na drugi način, pa je ovog vikenda u gradu osvanuo i mural posvećen Mikši. „ŠA festival“ dio je prijedorskog Kulturnog ljeta, a finansijski i organizaciono podržao ga je Grad Prijedor. Generalni medijiski pokrovitelj festivala je Radio-televizija Republike Srpske.

Izvor: RTRS

Comments are closed.