Padobranska elita na aerodromu „Urije“ 2. i 3. jula

Foto: GradPrijedor.com

Foto: GradPrijedor.com

U toku su radovi na izgradnji nove piste na aerodromu „Urije“ u Prijedoru koja bi trebalo da bude gotova prije održavanja tradicionalnog Petrovdanskog padobranskog kupa 2. i 3. jula. Direktor kupa Zoran Sredić najavio je da će na 21. kupu učestvovati padobranska elita od 12 ekipa sa oko 60 padobranaca, vrhunskih skakača iz više zemalja.

– Kup je od 2010. godine uvršten u zvanični kalendar svjetske Vazduhoplovne asocijacije, a samo takmičenje odvija se po strogim FAI pravilima tako da se naš kup po tome ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije – naveo je Sredić.

Svečano otvaranje 21. Petrovdanskog padobranskog kupa najavljeno je za subotu, 2. jula, u podne na aerodromu Urije, a proglašenje pobjednika za nedelju, 3. jula, oko 16.00 časova.

Organizator kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji grad Prijedor i Ministarstvo porodice omladine i sporta Srspke.

Radovi na aerodromu u Prijedoru Foto: Darko Basara - RAS Srbija

Radovi na aerodromu u Prijedoru
Foto: Darko Basara – RAS Srbija

Rekonstrukcija aerodroma „Urije“ realizuje se u okviru CAN projekta, koji se finansira iz programa EU, odnosno IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje.

Cilj projekta je modernizovanje i unapređenje malih aerodroma i prateće infrastrukture i stvaranje kadrovskih preduslova za aktivnosti traganja i spasavanja.

Skoro 400.000 evra je vrijednost projekta, a on će se u Prijedoru na aerodromu „Urije“ manifestovati kroz različite aktivnosti.

Foto: Turistička organizacija grada Prijedora

Aerodrom „Urije“ u Prijedoru
Foto: Turistička organizacija grada Prijedora

Aerodrom u Prijedoru će dobiti novu pistu dužine 700 metara, širine 10 metara, novi hangar od 300 kvadrata, novu platformu ispod hangara od 400 kvadrata, ogradu oko hangarskog kompleksa u dužini od 400 metara, te alsfaltnu rulnu stazu od 270 metara.

Dobiće opremu za video-nadzor, meteo stanicu koja će emitovati podatke u realnom vremenu na internet i još mnogo stvari bitnih za aerodrom.

U projektu CAN učestvuju opština Bovec iz Slovenije, grad Rab iz Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanskog kantona Federacije BiH, Vazduhoplovni savez Srbije, opština Nikšić iz Crne Gore, opština Tracento iz Italije i grad Prijedor.

Autor: G.Kaurin – Blic.rs

Comments are closed.