„Pjevaj, ori, prozore otvori“ nastavlja put do publike

Na 36. „Dragotinjskim večerima“ u Prijedoru, sutra naveče, s početkom u 21 čas, biće predstavljena antologija krajiških ojkača Nenada Grujičića „Pjevaj, ori, prozore otvori“ u izdanju Radio-televizije Srbije i „Brankovog kola“.

Promociju organizuje Sovjet Kneževine Gornja Dragotinja i Marini, u saradnji sa Domom mladosti iz Dragotinje, uz podršku grada Prijedora. Prije početka promocije antologije, uz intoniranje himne Kneževine Gornja Dragotinja i Marini, biće proglašen i novi knez ove jedinstvene kneževine na Balkanu. Na prošlogodišnjim 35. „Dragotinjskim večerima“ Nenad Grujičić je promovisan u ambasadora Kneževine Gornja Dragotinja i Marini. Kao konkretan prilog i zadatak koji je ispunio u ime Kneževine i za nju, Grujičić je u međuvremnu objavio šesto, dopunjeno izdanje krajiških ojkača „Pjevaj, ori, prozore otvori“.

Ovo izdanje sadrži 2.000 desetaračkih rimovanih ojkača (600 više od prethodnog), obimnu studiju, rječnik nepoznatih i manje poznatih riječi, esej „Otimačina srpske kulturne baštine“ i, prvi put, „Riznicu imena pjevača ojkače“.

Ova riznica donosi oko 1.500 imena pjevača i pjevačica ojkače, rođenih od sredine 19. vijeka naovamo, iz Bosanske Krajine, sa Banije i Korduna, iz Like i Dalmatinske Zagore, kao i iz Vojvodine i Beograda, gdje se danas nalazi veliki broj prognanih i izbjeglih Srba Krajišnika.

Na promociji antologije Grujičić će održati besjedu o fenomenu ojkače i rimovanog dinarskog deseteračkog dvostiha.

Autor: Milan Rakulj – Nezavisne novine

Comments are closed.