Po prvi put domaćini Sedmice evropskog filma

20-prijedor-kino-kozaraGrad Prijedor idućeg mjeseca biće domaćin Sedmice evropskog filma, najavila je danas direktor kina „Kozara“ Safira Karahodžić.

„Prethodnih sedam puta Sedmica evropskog filma u BiH održavala se samo u Sarajevu, a ove godine organizatori su donijeli odluku da manifestacija putuje i u druge gradove odnosno u Prijedor i u Zenicu i mi smo počastvovani time“, rekla je Karahodžićeva Srni.

Organizator je EUNIC, evropska mreža institucija kulture čiji ogranak u BiH broji 15 zemalja članica, od kojih osam učestvuje u programu ovogodišnje Sedmica evropskog filma.

„Na ovaj način organizator nastoji da svoje programe koji promovišu evropsku kulturu i vrijednosti približi što većoj i što široj publici u BiH“, dodala je Karahodžićeva.

Osma po redu Sedmica evropskog filma u BiH počinje danas u Zenici i traje do 27. oktobra, a u Prijedoru će se održati od 9. do 16. novembra.

„Publika će imati priliku vidjeti po jedan film iz Češke, Španije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Poljske, i Holandije a ulaz za sve projekcije je besplatan“, istakla je Karahodžićeva.

Riječ je o filmovima „Idemo na more“ iz Češke, „“Anđeo Budimpešte“ iz Španije, „Mračna dolina“ iz Austrije, „Vikend“ iz Mađarske, „Četiri kralja“ iz Njemačke, „Dva loto listića“ iz Rumunije, „Džek Strong“ iz Poljske i „To su bila vremena“ iz Holandije.

Autor: SRNA

Comments are closed.