POZORIŠTE PRIJEDOR-SEX AND LIFE AND BELI LUK-KAMERNA SCENA 024

Mjesto – Pozorište Prijedor
Datum – 13.04.2012. godine (petak)
Početak – 20:00 časova
Cijena ulaznice 7 KM
Žanr – komedija

O predstavi
Ova komedija predstavlja oca-muškarčinu koji svom osamnaestogodišnjem sinu za početak punoletstva želi da pokloni ono što prema njegovom mišljenju treba da dobije njegov mezimac. Kroz razne pokušaje da izbegne odlazak u javnu kuću sin uspeva da iz oca izvuče interesantnepriče iz njegove mladosti, kroz koje prikazuje idealnu sliku vremena u kome je sve bilo savršeno, pa čak ni bolesti nisu postojale.
Videvši da lepim neće uspeti u svojoj nameri da sina počasti, otac pribegava sili i uz pomoć lisica sprovodi sina na mesto „čašćenja“, a tada dolazi do raspleta u kojem se, u toku pregovora sa animir damom o vrsti i obimu usluge, na videlo iznose sve očeve mane, a on saznaje sve detalje iz sinovljevog života, koji mu do tada nisu bili poznati.
Uloge tumače Nebojša Čolić-Fiko, Miloš Stojanović Đurašković i Snežana Jakšić. Pisac teksta je Slađana Lođo, a reditelj Ninoslav Šćepanović.

„SEX and LIFE and BELI LUK …“ pozorišna predstava
Kratak sadržaj :
Otac, muškarčina iz pasivnih krajeva, novokomponovani biznismen – gastarbajter, u trci za novcem zaboravlja na vaspitavanje rođenog sina, jedinca. Na sinovljev 18. rođendan otac odluči da ga časti poklonom kakav bi trebalo, po sopstvenom mišljenju, da dobije njegov sin mezimac. Ne sluteći šta mu otac sprema, sin dolazi u kućnu teretanu na trening i iz razgovora, koji otac forsira, saznaje da mu on za rođendan sprema veliko iznenađenje, te da planira da ga vodi u javnu kuću. Sin, u daljem razgovoru kroz vežbanje, na sve moguće načine pokušava da oca odgovori od sulude zamisli, te ga navodi da se otvori i kao iskusan psihijatar izmamljuje mu interesantne priče iz njegove mladosti. Otac u pričama prikazuje preterano idealizovanu sliku vremena iz svoje mladosti u kojem je, ama baš sve bilo savršeno, pa čak ni polne bolesti nisu postojale.
U odbrani od očevog pokušaja da ga odvede u javnu kuću, sin, kao Aska pred vukom, na komičan i simpatičan način uspeva da se izvuče iz očevih zamki. Pošto otac uviđa da verbalno neće uspeti da sina ubedi, pribegava svojoj oprobanoj metodi sile, koja Boga ne moli, i bukvalno sa lisicama na rukama odvodi ga u javnu kuću.
Dolaskom u javnu kuću, otac saznaje mnoge detalje iz sinovljevog života koji mu do tada nisu bili poznati. U susretu sa animir damom, zabljesnut njenom pojavom, otac zaboravlja i sospstveno ime i uporno pokušava da se sa njom nagodi oko „obuke“ svog sina jedinca, kojom prilikom otkriva sve svoje mane.
U raspletu, koji ne očekuju ni sin, ni otac, a ni publika, kroz urnebesan smeh, priča donosi totalan preokret i didaktičke elemente koje u današnje vreme tranzicije i otuđenja, retko možemo zapaziti.
Predstava „Seks and Life and Beli Luk“ pre svega je komedija edukativnog karaktera i na svojim dosadašnjim izvođenjima pobrala je neskrivene simpatije publike gde god je izvedena. U Subotici, gde je predstava i nastala, postala je popularna i tražila se karta više.
Pisac teksta je Slađana Lozo, raseljeno lice iz Mostara, koja trenutno živi i radi u Novom Sadu. Priča je inspirisana Čehovljevim kratkim pričama „Dobri doktor“, konkretno pričom „Pogađanje“ iz koje potiče sama ideja.
U radu na predstavi, kao reditelj konsultant pomogao je Ninoslav Šćepanović, reditelj nekadašnje Super TV. Kostime je uradila Dragica Pavlović, kostimograf iz Beograda, a idejno rešenje grafičkog materijala za predstavu, uradile su Ljiljana Ilic Krtinić i Jovana Zarubica.
KAMERNA SCENA 024, Subotica Nebojša Čolić
Cijena ulaznice je 7 KM
Tekst i foto – Pozorište Prijedor i Kamerna scena 024 Subotica

Comments are closed.