POZORIŠTE PRIJEDOR-ŽENIDBA I UDADBA-NARODNO POZORIŠTE RS

Mjesto – Pozorište Prijedor
Datum – 22.05.2012. godine
Vrijeme – 20:00 časova
Cijena ulaznice – 7 KM
Sve informacije i rezervacije na telefon 052/211-116

Jovan Sterija Popović
ŽENIDBA I UDADBA
Narodno pozorište Republike Srpske

Reditelj: Đurđa Tešić
Scenograf: Dragana Purković Macan
Kostimograf: Ivana Jovanović
Muzika: Danilo Popović, Damjan Ćirilović
Lektor: Milorad Telebak
Asistent reditelja: Jelena Topić
Organizator: Aleksandar Pejaković
Inspicijent: Radovan Glogovac
Sufler: Nada Mićić

Lica:
Otac – Dragoslav Medojević
Mati – Nataša Ivančević
Mladoženja – Branko Janković
Devojka – Snježana Štikić
Provodadžija – Aleksandar Stojković
Tetka – Slađana Zrnić
Kumača – Ljiljana Čekić

Opis predstave:
Nema pozorišta koje se nije uhvatilo u koštac sa delom Jovana Sterije Popovića. Od prvih profesionalnih pozorišta u Beogradu i Novom Sadu, čiju su okosnicu repertoara činila njegova dela, preko amaterskih pozorišnih družina, provincijskih pozorišta na rubu egzistencije do velikih pozorišnih kuća sa svetskim repertoarom, Sterija je na našim scenama od početka modernog srpskog pozorišta do današnjih dana. Veliki je izazov, a pomalo i opterećenje, raditi Steriju nakon značajnih i uspelih režija njegovih komada koje danas smatramo antologijskim. Ipak, nema konačnog tumačenja Sterije, kao što ga nema nijedan veliki pisac.

Svako je čitanje Sterijinih komada osvetlilo, ili bar osenčilo u njima nešto novo, savremeno a večno. Sterijino vreme, sredinu devetnaestog veka, obeležile su krupne društvene promene prethodnog perioda – prelaska iz feudalizma u kapitalzam. Prilikom svake krupne promene sistema događa se i fenomen stvaranja nove društvene klase. Likove komedije Ženidba i udadba možemo, tom logikom, doživeti sasvim i kao karaktere današnjih velikih promena. Prelaskom iz socijalizma u kapitalizam stvorila se nova klasa, novi sloj malograđana, dojučerašnjih sitnih trgovaca, koji su sa malo keša i bez porekla željni višeg društvenog statusa. Večna palanačka prečica do ostvarenja ovog cilja jeste udaja, ili kako Sterija i daje naslov ovoj komediji naravi – Ženidba i udadba. Svako bi tu da profitira.

Likovi baš kao i danas, imaju dvostruki, trostruki, petostruki lični moral, a kao osnovno sredstvo provodadžisanja koriste laž. Komedija “Ženidba u udadba” je mračna komedija sredine. Ona nije kritika braka iz interesa. Ona je kritika braka iz sitnih, palanačkih, malograđanštinom, primitivizmom i prostaklukom obolelih interesa.

Đurđa Tešić
Narodno Pozorište Republike Srpske

Comments are closed.