Sutra izložba grafika iz vlastite zbirke

grafika1

U Muzeju Kozare u Prijedoru sutra će biti otvorena izložba grafika iz vlastite likovne zbirke, a u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta, najavljeno je iz ove ustanove.

Kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić rekao je da likovna zbirka Muzeja Kozare broji oko dvije stotine grafičkih listova.

„Cilj ove izložbe je da predstavi umjetnost multioriginala kroz različitost autorskih rukopisa i raznovrsnost grafičkih tehnika“, rekao je Milić.

Pod pojmom grafike, uopšteno, podrazumijeva se sve ono što je napisano, nacrtano ili urezano. Međutim, u likovnim umjetnostima grafika označava rad koji se umnožava štampom pomoću matrice koja je izrađena ručno, hemijskim ili fotomehaničkim postupkom i koji, prema tome, postoji u više primjeraka.

„Cilj umjetničke grafike zasigurno nije umnožavanje crteža odnosno grafičke slike, nego je ona jedno od potpuno samostalnih sredstava likovnog izražavanja. Crtež realizovan u bilo kojoj grafičkoj tehnici dobija specifičnu dimenziju. Budući da je posredno materijalizovan, on je ujedno i odraz samog materijala grafičke ploče i specifičnosti njegove mikrostrukture“, pojasnio je Milić.

grafika2

Prema njegovim riječima, korištenjem izražajnih mogućnosti različitih materijala i alata u skladu sa senzibilitetom i ličnim rukopisom umjetnika dolazi se do konačnog cilja – grafičkog multioriginala.

„Upravo zbog toga grafika kao medij predstavlja poseban izazov za svakog umjetnika. Ona zahtijeva veliki stepen stvaralačke discipline uz neprestano istraživanje mogućnosti tehnologije, da bi na kraju sklad svih tih segmenata doveo do željenog rezultata – grafičkog otiska“, dodao je Milić.

Najveći broj grafika koje će biti predstavljene na sutrašnjoj izložbi su iz legata profesora Branka Miljuša koji je svojim trudom, zalaganjem i darivanjem neprocjenjivo mnogo zadužio i Muzej Kozare i grad Prijedor, te je njemu izložba i posvećena.

Otvaranje izložbe grafika najavljeno je za 20.00 časova u Muzeju Kozare.

Autor: SRNA

Comments are closed.