Sutra obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari

kozara

Vlade Republike Srpske i Srbije sutra će zajednički na Mrakovici organizovati obilježavanje 74 godine od Bitke na Kozari.

Svečanosti će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je ranije da je Kozara simbol stradanja i partizanskog otpora.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće sutra obilježavanju 74 godine od Bitke na Kozari, najavljeno je iz parlamenta Srpske.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Prema programu obilježavanja 74 godine od Bitke na Kozari, prijem zvanica predviđen je u 9.00 časova u vili „Mrakovica“, parastos kod spomen-krsta u 10.00 časova, a polaganje vijenaca na centralnom spomen-obilježju u 11.00 časova.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je u 11.30 časova, a kulturno-umjetnički program u 12.00 časova.

Za građane koji žele da prisustvuju obilježavanju 74 godine od Bitke na Kozari iz svih potkozarskih opština biće organizovan besplatan autobuski prevoz.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Autor: SRNA – RTRS

Comments are closed.