Najkutak RS – Dvorište porodice Babić, Gornji Jelovac

Na desetom kilometru od Prijedora u pravcu Kozarske Dubice u mjestu Gornji Jelovac izgradio je svoj mali raj Prijedorčanin Zoran Babić. Riječ je o roditeljskom imanju koje je okružila mješavina pitome crnogorične i bjelogorične šume i rječica Jelovača.

– Sve je počelo spontano prije desetak godina kada se ukazala potreba da se neke stvari urade da bi se imanje uredilo i to traje sve do danas. Počeo sam od kuće koja je spoj očeve i stričeve kuće i iako se čini da je kuća od drveta, ona je zidana, ali obložena oblovinom od čempresa. Ispred stare kuće bila su dva čempresa koja sam srušio i pošto je tu bilo dosta građe došao sam na ideju da kod stolara napravim oblovinu i tako je kuća sada brvnara – priča Babić.

Ono što posebno plijeni pažnju prolaznika pored te drvene brvnare sa dva trijema, otvorenim i zatvorenim jesu stepenice i uređenje dvorišta koje se potpuno stopilo sa okolinom.

– Čitav ovaj posao nije bio lak, iako se mora priznati da je rađen sa puno ljubavi upravo jer sam čekao da iskrsne pravi, prirodni materijal. Zato ovdje nema ni mesinga, ni rostfraja ni granita ni patuljaka ni orlova. Ovdje su zastupljeni isključivo drvo i kamen kozarački – priča Babić.

Dodaje da je presudna bila ljubav prema prirodi i volja da se dođe do prirodnog materijala, kako bi se sve što radi stopilo sa prirodom kojom je područje Kozare izuzetno bogato.

Babić je čitavo dvorište ukrasio vazama od drveta i kamena, koje su posebno stručno urađene da izgleda da cvijeće raste iz kamena, a u stvari u kamenu je zemlja koja se može i zalivati tako da cvijeće cvjeta kao da je negdje u bašti, a ne na kamenu.

– Nastojao sam da napravim nešto što nema niko, i kad sam zidao ovu pumpu pravio sam kese sa zemljom i ostavljao otvoreno i ovdje imamo jednu cijev koju nalijem vodom i izgleda kao da cvijeće cvjeta iz kamena, što stvarno i jeste, ali unutra ima zemlje – priča Babić.

Kako glasati
SMS-om glasate tako što na broj 091/510-101 pošaljete poruku koja sadrži rječ GLAS zatim redni broj prostora.
Primjer, ako želite glasati za prijedlog pod rednim brojem 1, dvorište porodice Babić, tekst SMS poruke glasi GLAS 1.
Broj važi za sva tri operatera mobilne telefonije u BiH.
Cijena poruke je 0,80 KM + PDV

Izvor: Glas Srpske