DNS: Građani izmanipulisani rješenjima o dodjeli zemljišta

Izlazak Demokratskog narodnog saveza iz koalicije na nivou RS i BiH bila je prava odluka i pravi put, rekao je Duško Ivić, potpredsjednik DNS-a.

On se na konferenciji za novinare osvrnuo na nedavnu dodjelu rješenja vlasnicima nepokretnosti u novim naseljima u Prijedoru, tvrdeći da je riječ o rješenjima koja nisu validna. Ivić je podsjetio da je rješavanje problema u vezi sa vlasništvom nad zemljom u novim naseljima Grad Prijedor pokrenuo 2013. godine, a završeno je 2017. U tom periodu podneseno je 2.800 zahtjeva. Njih 2.200 je riješeno, a nešto više od 500 još uvijek je u sporu, kaže Ivić dodajući da su sva ta rješenja legalna, za razliku od nedavno dodijeljenih. Nažalost, istakao je Ivić, pred svake izbore neko se zbog jeftinih glasova poigrava sa građanima. To su nekad bili pojedinci sa lista, a danas, nažalost, i visoki funkcioneri sa nivoa BiH i institucija Republike Srpske.

– U obrazloženju nedavno uručenih rješenja, ne poziva se na dodjelu već se navode samo dva uvjerenja i jedno rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje. Na osnovu ovakvih rješenja, građani ne mogu da ostvare pravo nad svojinom nad nepokretnostima niti mogu da na osnovu tog rješenja podignu bilo kakav kredit, stave hipoteku i slično, jednostavno ne mogu prometovati tu svoju nekretninu – pojasnio je Ivić.

Dodjela ovih rješenja sa sobom nosi i više pitanje, naglasio je on.

– Jedno od bitnih pitanja je ko dijeli rješenja: ako dijeli član Predsjedništva BiH, možemo postaviti pitanje šta stoji iza ovoga. Vi dobro znate da su sa nivoa BiH stizali zahtjevi za knjiženje vojne imovine i poljoprivrednog zemljišta na nivo BiH. Da li je to proces koji je već krenuo, a mi to ne znamo? Drugo pitanje je gdje je u ovoj priči lokalna uprava, kao jedna od strana u sporu. Ona mora da bude pozvana u raspravu o tom zemljištu, jer lokalna uprava izdaje ta rješenja – kazao je Duško Ivić.

On je na kraju upozorio da se ne smije dozvoliti da se neko igra sa institucijama RS u predizborne svrhe i da Republika Srpska bude po želji pojedinaca.

Autor: P.Š. – Kozarski vjesnik

[zakupljen reklamni prostor]

Comments are closed.