DNS-Pavić: Vlada hitno da donese pravilnik o zaštiti naših ljudi

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je danas da Vlada Republike Srpske hitno treba da donese „pravilnik o zaštiti naših ljudi pred Haškim tribunalom“ i da od sada sve presude Haškog tribunala treba smatrati političkim, a ne pravnim aktima.

„Oslobađajuća presuda Anti Gotovini ujedno je i putokaz za Evropsku uniju jer je očigledno da EU nije htjela genocidnu državu u svom krilu i zato je oslobađajuća presuda i donesena“, rekao je Pavić Srni.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj su uvijek prihvatane presude svih sudova, ali RS sada treba dobro razmisliti kako amnestirati svoje ljude koje je osuđivao Haški tribunal u kojem, da je to pravi sud a ne politički, današnja presuda ne bi bila moguća.

„Dok su nas proglašavali i krivima i gonili nas zbog pomaganja haškim optuženicima, cijela hrvatska država se stavila u funkciju odbrane Gotovine i drugih, a to se smatralo legalnim.

On je istakao da su danas pale sve maske i da je jasno da je Haški sud osnovan da sudi Srbima.

„Srbi su još prije rata označeni kao krivci i trebalo je to sprovesti. Očito je da na pravni način to nisu mogli, jer nema te pravde na svijetu koja bi mogla amenstirati Gotovinu. Zato je osnovan politički sud u Hagu kojem može stati sve pod kapu, pa i oslobađajuća presuda“, ocijenio je Pavić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je danas hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su pred ovim sudom u aprilu 2011. godine prvostepenom presudom osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine tokom vojne akcije „Oluja“.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.