DNS – reagovanje: Pavić-Odluka SDS-a pogrešan način za ostvarivanje razvojnih ciljeva

dns-pavic markoGradonačelnik Prijedora i predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić ocjenjuje da je odluka Srpske demokratske stranke (SDS) da osnuje konferenciju za lokalnu samoupravu veoma pogrešan način za ostvarenje razvojnih ciljeva lokalnih zajednica.

„Time bi se došlo u sudar sa nadležnostima sa Savezom opština i gradova Republike Srspke gdje ne bi trebalo da se dijele gradonačelnici i načelnici po stranačkoj pripadnosti nego po problematici kojom se bave“, saopštio je danas Pavić.

On je podsjetio da se već dugo zalaže za decentralizaciju Republike Srpske i za jačanje uticaja lokalne samouprave.

„Sadašnjim Zakonom o lokalnoj samoupravi uopšte nije predviđena niti nadležnost niti odgovornost načelnika za privredni razvoj lokalne zajednice. Kada se tome doda i da se opštine sve više, u posljednje vrijeme, zakonima finansijski obavezuju, a ne nude se novi izvori prihoda, to će se vrlo negativno odraziti na njihov budući razvoj“, kazao je Pavić.

On smatra da ta konferencija kadrova SDS-a niti može ići prema Savezu gradova i opština niti prema Vladi Republike Srpske i drugim institucijama, jer stranke su i osnovane da preko svojih izabranih predstavnik utiču na donošenje odluka, „a ne da ima sad u jednom tijelu još jedno tijelo“.

„Ako SDS insistira na tome, onda treba ukinuti Savez opština i gradova, ali je sigurno da neće moći realizovati svoje ciljeve ni u Narodnoj skupštini ni u Vladi jer nose mišljenje stranke, a ne lokalnih zajednica niti građana koji žive u njima“, naveo je Pavić.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je ojačati ulogu Saveza opština i gradova Republike Srpske i omogućiti svakom načelniku i gradonačelniku da, bilo kao član tog Saveza bilo preko svoje stranke, utiče na donošenje odluka.

„DNS i ja ćemo se i dalje zalagati za decentralizaciju Republike Srpske i za jačanje uloge lokalne zajednice, ali ćemo biti protiv da se na ovakav način gradovi u Srpskoj dijele po stranačkoj pripadnosti, jer svi mi imamo jednaku problematiku i treba da zajednički idemo prema Vladi, Narodnoj skupštini i drugim institucijama Republike“, zaključio je Pavić.

SDS je prije dva dana u Bijeljini konstituisala Konferenciju za lokalnu samoupravu kao stranačko tijelo čiji je zadatak da sačuva i jača opštine i gradove u Republici Srpskoj.

Lider stranke Mladen Bosić rekao je da ovo tijelo treba da koordiniše rad lokalnih zajednica na koje se, prema njegovim riječima, prebacuje ogroman teret krize, a da će ova stranka, budući da ima najviše načelnika u Srpskoj, predložiti gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića za novog predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske.
SRNA

Comments are closed.