Grad bezimenih ulica

skupstinaČak 50 odsto prijedorskih ulica i trgova, posebno u izbjegličkim naseljima, nema naziv ili njihovo ime nije adekvatno. Ovo vruće pitanje podijelilo je odbornike u lokalnom parlamentu, pa na posljednjem zasjedanju Skupštine opštine nije usvojen Nacrt odluke o kriterijumima i postupku za određivanje i promjenu imena prijedorskih ulica i trgova. Od 31 odbornika u prijedorskom parlamentu za usvajanje tog dokumenta, koji je za cilj imao da Prijedor više ne bude grad bezimenih ulica, samo njih 14 bilo je za.

Dušan Tubin, predsjednik opštinske komisije, kojoj je istekao mandat i koja je gotovo četiri mjeseca utvrđivala kriterije za imenovanje prijedorskih ulica i trgova ili promjenu postojećih naziva, tvrdi da bi ovo pitanje bilo riješeno da nije bilo uskostranačkih interesa nekih odbornika.

„Žao mi je što je to tako ispalo, jer su članovi komisije imali poštene namjere i izdefinisali 12 kriterijuma. Odbornicima, prije svih iz DNS-a i SDS-a, nije se svidio samo jedan kriterijum, a to je da se ulicam i trgovima ne daju imena ličnosti iz protekog rata. No, ni to nije sporno, jer se prema prethodnim kriterijumima omogućuje građanima kroz javne rasprave da se opredijele i za ta imena“, kazao je Dušan Tubin.

On smatra da je ovakvim stavom lokalnog parlamenta samo produbljen haos koji vlada u Prijedoru, jer zbog bezimenih ulica problema imaju svi, posebno građani, poštari, ali i policajci i vatrogasci.

Dragomir Gavranović, odbornik DNS-a u prijedorskom parlamentu, kaže da je i sam glasao protiv kriterija koje je izdefinisala opštinska komisija.

„Protiv sam bio jer komisija nije radila u interesu svih građana. Nedopustivo je da iz Prijedora budu ‘protjerani’ heroji proteklog rata, koji su svoje živote dali za slobodu grada i RS. U susjednom Sanskom Mostu ulice imaju imena njihovih boraca iz prošlog rata i zaslužnih građana i očito ih ne misle mijenjati“, kategoričan je Gavranović.

Njegovo mišljenje dijeli i dr Ratko Stojić, odbornik SDS-a, koji kaže da se istorijske činjenice i ne smiju mijenjati.

Dok traju politička prepucavanja odbornika, ovaj ogroman posao u vezi s imenovanjem ulica i promjenom naziva nekih od njih, uključujući i gradske trgove, najvjerovatnije će biti prepušten narednom sazivu opštinskog parlamenta, koji će biti konstituisan poslije oktobarskih izbora.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.