IZBORI – SDP Prijedor – Centralna tribina


U nedjelju, 21.septembra u 20 sati prijedorski SDP će održati svoju Centralnu tribinu. U Pozorištu Prijedor koje je mjesto održavanja Centralne tribine predstaviće se kandidati SDP-a sa odborničke liste i kandidat iz reda nacionalnih manjina ..Velika je zainteresovanost građana za tribinu i već sada možemo reći da će Pozorište biti ispunjeno do posljednjeg mjesta. Da je Prijedor jedan od prioriteta SDP BiH u ovoj predizbornoj kampanji pokazuje i veliki broj najavljenih gostiju i delegacija. Tribini će prisustvovati i visoka delegacija SDP BiH predvođena predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, potpredsjednicima Željkom Komšićem i Slobodanom Popovićem, generalnim sekretarom Nerminom Nikšićem i mnogim drugim predstavnicima SDP-a.

Info sto na glavnom gradskom trgu
Od danas pa zaključno sa nedjeljom na glavnom gradskom trgu SDP BiH Prijedor će imati postavljen svoj info sto. Uz aktiviste i omladince SDP-a iz Foruma mladih koji će dijeliti propagandni materijal u ova tri dana u periodu od 10 do 14 sati građani će moći porazgovarati i sa kandidatima SDP-a za predstojeće izbore, saznati više o programu i ljudima SDP-a. Na info stolu ćemo imati i pristupnice za sve one koji se žele učlaniti u SDP BiH. Ovim želimo ostvariti što bliži kontakt sa biračima, čuti više pojedinačnih mišljenja i razmišljanja, čuti glas naroda koji i treba da vodi svaku političku partiju. Pozivamo sve građane koji su zainteresovani za ideju socijaldemokratije da posjete u narednim danima naš info sto.

Otvoreno pismo predsjednika OO SDP Prijedor
Dragi moji sugrađani!
Niko od nas iz redova SDP BiH nema legitimitet izlaska pred vas sa tvrdnjom kako SDP BiH u svojim redovima nosi bezuslovnu čarobnu formulu riješavanja svih problema koji su prisutni u životnom prostoru opštine Prijedor. Bilo bi to preambiciozno i neracionalno mahalsko blebetanje od čega su bosanskohercegovački birači i te kako umorni i zato ih je sve manje i manje na izborima. Ali zato sa punim pravom i ponosom ističem sredine u kojima se vodi pametna lokalna politika radi zadovoljenja potreba građana. Sredine u kojoj je politička opcija SDP BiH markirana rukopisima istaknutih socijaldemokrata tipa Hamdije Lipovače, Damira Hadžića, Jasmina Imamovića,… Suština tog uspjeha je u zdravom pristupu životnim problemima kroz koji se poštuje ono što je kazano i stoji iza onoga što je obećano. To nalažu osnovni principi socijaldemokratije! Borba za ravnopravnost, pravdu, bolje i zdravije životno okruženje, neopterećeno sindromima „ugroženih vitalnih nacionalnih interesa“ i sličnih savremenih bolesti koje bosanskohercegovačke prostore bacaju tri koraka nazad na svaki napor da se učini korak naprijed. Ko ima pravo na taj način uništavati budućnost generacija koje dolaze? Ko je taj koji ima mandat da na žrtavama iz proteklog rata gradi svoj politički kredibilitet i ovu opustošenu zemlju vodi ka još većem stepenu nacionalističkog zatupljivanja što predstavlja čistu destrukciju u odnosu na sve ono što se u savremenom svijetu zove napredak? Kazano nikako ne znači da među vas izlazim sa tvrdnjom kako u ime budućnosti treba zaboraviti sve one koji su nevino stradali u proteklom ratu, oko 5000 naših sugrađana, nego odgovorno tvrdim da niko nema niti pravo niti legitimitet da na kostima nevino stradalih gradi svoju političku karijeru u bilo kom smislu ili bilo kom pravcu. Odgovorni za smrt tolikog broja nevinih moraju izaći pred lice pravde i tu nema nikakve diskusije! U ime svih poštenih građana opštine Prijedor i u ime dobronamjernosti koja se zove zdrava budućnost! Himna Evropske unije jeste Oda radosti iz Betovenove Devete simfonije u kojoj se pjeva „Svi će ljudi braća biti – uzvišena misija!“ Zdrava budućnost određenog prostora se može graditi samo kroz mir, rad i ljubav. Sve ostalo je destrukcija koja vodi ka međusobnom uništavanju koje nije uslovljeno samo stanjem rata, već i privida mira koje prihvata rat kao normalno stanje među određenim grupacijama – nebitno da li nacionalnim, vjerskim, političkim, … Bilo kakvim grupacijama! Formula „dobri mi i loši oni“ služi dobru samo onima koji mašu tim formulama, a narod… Narod je tu da šuti, trpi, pati, i da… Da glasa „za svoje“, a protiv „onih drugih“!!!
Zavadi, pa vladaj!!! Formula stara koliko je stara i ljudska civilizacija!!! Zašto bi birači ove godine trebali svoje povjerenje pokloniti nama? Zašto da se opredijele za listu SDP BiH na ovim izborima? Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je jedina politička partija koja se može pohvaliti svojom multietničnošću što potvrđuje i naša ovogodišnja izborna lista! Mi se ne zalažemo za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu samo formalno, već to zalaganje pokazujemo i kroz sve strukture svoga djelovanja, a za dobro svih naših građana bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je jedina politička partija u Bosni i Hercegovini koja ispred svakog oblika političkog interesa stavlja čovjeka koji je polazište i utočište našeg političkog djelovanja. Naš predizborni slogan ZA ČOVJEKA nas određuje u pravcima koji nedostaju svakom čovjeku opštine Prijedor. Mi glasove naših potencijalnih birača ničim ne uslovljavamo!
Mi im samo poručujemo da dajući glas nama daju glas sebi i mnogim svojim očekivanjima u pravcu riješavanja socijalnih i drugih egzistencijalnih problema kojih je naša sredina i te kako puna!
Naš predizborni slogan ZA ČOVJEKA Opštine Prijedor znači:
• Borbu za bolje poslovno okruženje
• Borbu za više radnih mjesta
• Borbu za uravnotežen komunalni razvoj
• Borbu za održiv povratak
• Podrška omladinskoj politici
• Ustanovljavanje bolje saradnje sa prijedorskom dijasporom
• Principe solidarnosti izdići na nivo dostojan svih građanina opštine Prijedor
• Borba za principe čovječnosti koji su temelj nastajanja i postojanja Evropske unije
Tvoj glas za SDP BiH je Tvoj doprinos za zdraviju budućnost svih građana opštine Prijedor!
ZA ČOVJEKA!!!
ZA PRIJEDOR!!!
ZA SDP BiH!!!
DO POBJEDE!!!

Behzad Čirkin

Comments are closed.