Kecman: Јedna od najvećih promjena – jači ruski zakon od međunarodnog

Član iz Republike Srpske Međunarodnog tima posmatrača na referendumu o ustavnim promjenama u Rusiji Valentina Kecman izjavila je Srni da je jedna od najvećih promjena koje će donijeti referendum odredba koja će štititi tu zemlju od štetnih presuda međunarodnih sudova.

– Ukoliko rezultati referenduma večeras budu pozitivni, međunarodno pravo u Rusiji neće imati prvenstvo, a ukoliko Ustavni sud zaključi da njegove odredbe i presude nisu u skladu sa ruskim zakonima one se neće primjenjivati, što znači – ruski zakon će biti jači od međunarodnog zakona – pojasnila je Kecmanova.

Ona je naglasila da će to biti presedan, s obzirom na to da u većini zemalja međunarodno pravo i međunarodni zakoni stariji od lokalnog prava i zakonodavstva.

– To je veoma značajno, s obzirom na to da mi dolazimo iz zemlje u kojoj međunarodni sudovi i međunarodni organi imaju veoma veliku ulogu u preglasavanju odluka koje se donose na nivou Republike Srpske – navela je Kecmanova.

Ona je istakla da mnoge odredbe referenduma imaju tendenciju da promovišu tradicionalne vrijednosti u ruskom društvu, a čak je i striktno istaknuto to da referendum promoviše brakove između žene i muškaraca, a nipošto istopolne.

– To bi značilo da su samim ustavom stavili stop na bilo kakve tendencije za istopolne brakove koji su prethodnih godina bili popularni u većem broju evropskih zemalja, koje su izglasale zakon o njima – rekla je Kecmanova.

Ona je navela da 50 odsto glasača treba da odgovori pozitivno da bi referendum o ustavnim promjenama u Rusiji prošao i dodala da se veliki broj građana koji su glasali elektronski tako izjasnio.

Kecmanova je dodala da je prethodnih dana razgovarala sa velikom brojem građana u Rusiji na biračkim mjestima koji su rekli da ako odgovore „NE“ na referendumu to ne znači da se suprotstavljaju aktuelnoj vlasti u Rusiji i da nisu zadovoljni Vladimirom Putinom kao predsjednikom, budući da ga vide kao velikog lidera.

Ona je rekla da su svi eksperti prethodnih sedam dana imali mogućnost da posjećuju biračka mjesta i upoznaju se o načinu glasanja, kao i da posjete sjedište Štaba za kontrolu i praćenje glasanja, odakle se i video i zvučno nadgledaju sva biračka mjesta u Rusiji 24 časa dnevno.

Kecmanova je dodala da će eksperti večeras od 20.00 časova po moskovskom vremenu imati priliku da u Centralnoj izbornoj komisiji nadgledaju prebrojavanje glasova i direktno budu upoznati o preliminarnim rezultatima referenduma.

Izvor: SRNA – RTRS

[zakupljen reklamni prostor]

Comments are closed.