Konferencija za štampu kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Prijedor

Klub odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Skupštini opštine Prijedor održao je konferenciju za štampu na kojoj je bilo govora o posljednjim dešavanjima u našem gradu vezanim za inicijativu pojedinih NVO o obilježavanju 20 godina od stradanja nesrpskog stanovništva. Kako je rekao Dražen Vrhovac, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Prijedor, inicijative koje pokreću te organizacije i u kojima se govori o genocidu počinjenim nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora, nisu dobronamjerne.
„Nama koji smo malo više upućeni u politička dešavanja i ovu problematiku je sasvim jasno da se akcija ne vodi iz centrala ovih NVO već centrala koje se nalaze u Sjevernoj Americi, Skandinaviji i Holandiji. NVO i neki pojedinci iz reda bošnjačkig naroda su samo iskorišteni kao pijuni u rukama drugih. Šta je razlog i želja inicijatora i finansijera svega ovoga? Određenim krugovima u inostranstvu smetaju pozitivni rezultati Prijedora, i na polju ekonomskih rezultata i na polju povratka i suživota u našem gradu, što nekima smeta. Mi jasno želimo da poručimo i tim centrima a naročito našim građanima da ne nasjedaju na ovakve provokacije, da se okrenu zajedničkom suživotu koji je krasio ovaj grad i krasiće ga uvijek te da se okrenemo ostvarenju naših zajedničkih cijeva koji će doprinijeti boljem zajedničkom životu“, rekao je Vrhovac novinarima u Prijedoru.
On se osvrnuo na pojedine izjave o karakteru dešavanja u Prijedoru 1992. godine te dodao da se u presudi Opštinskog suda iz Sanskog Mosta koja je donijeta 1997. godine navodi je da je aktivnost pojedinih bošnjačkih grupa u maju 1992. godine, kada je izvršen napad na Prijedor, bila planirana i organizovana. „Ova presuda pobija brojne navode pojedinih NVO o karakteru rata. Naša želja nije da diramo stare rane koje bole sve narode i sve porodice koje su izgubile nekoga u ratu. Želimo da nas ostave na miru da mi samo gradimo i razvijamo Prijedor koji je prvi grad po povratku stanovništva“, dodao je Vrhovac Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Prijedor je rekao da su svi oni koji su se vratili u Prijedor bili zastupljeni kroz sufinansiranje iz budžeta, izmjenu regulacionih planova ili otvaranje novih firmi. „Svjedoci smo da je tokom posljednjeg obilježavanja Dana opštine Prijedor, najveće priznanje dobila firma Austronet koja je u stopostotnom bošnjačkom vlasništvu. To sve govori o načinu našeg razmišljanja, o našim željama i težnjama šta želimo dalje da se u Prijedoru dešava. Ali ne želimo ovakve ljude i ovakve poruke koje nam šalju pojedine NVO, ljudi koji ne žive u Prijedoru već hiljadama kilometara daleko“, istakao je Vrhovac koji je još jednom poručio Prijedorčanima da ne nasjedaju na provokacije i izjave pojedinaca. „Drago mi je da velika većina bošnjačkog naroda nije podržala ovakve akcije i ne želi da u njima učestvuje. Pred sobom imam i zvanične podatke od Centra za istraživanje zločina u kojima se jasno navodi da su pred Sudom BiH, kada je u pitanju opština Prijedor, do sada podizane pojedinačne optužnice i vođeni postupci zbog počinjenih ratnih zločina protiv čovječnosti što znači da nije bilo predmeta sa kvalifikacijom genocida. Do današnjeg dana niti pred Haškim tribunalom niti pred Sudom BiH niko od pripadnika srpskog naroda nije osuđen za činjenje genocida kao najvećeg oblika kršenja humanitarnog prava“, zaključio je Vrhovac. Osim njega konferenciji za štampu su prisustvovali i Jovan Lukić, zamjenik predsjednika Kluba odbornika SNSD-a u SO Prijedor te Dalibor Pavlović, sekretar Opštinskog odbora SNSD-a i odbornik u SO Prijedor. Pavlović je novinarima rekao da je stranka SNSD na državnom nivou tražila donošenje Zakona o obilježavanju mjesta gdje su stradali civili na teritoriji čitave BiH. „Kada se takav Zakon donese i bude primjenjivan u cijeloj državi što podrazumijeva i Sarajevo i Tuzlu i druge gradove, neće biti nikakav problem da se primjenjuje i u Prijedoru“, istakao je Pavlović.

Comments are closed.