(Ne)rad opštinskog parlamenta: Narod nije ćorav

Opština Oštra Luka

Foto: Dnevni Avaz

U Oštroj Luci na tapetu, opet, rad lokalnog parlamenta koji, po tvrdnji grupe odbornika, ne radi posljednjih nekoliko mjeseci. Prstom upiru u prvog čovjeka Skupštine, Ljubomira Trkulju. Tvrde da je sve podredio ličnim interesima, od trenutka kad je izgubio dva odbornika i skupštinsku većinu. Mogućnost njegove smjene i strah da ne ostane bez fotelje, glavni je razlog zbog kojih nije bilo skupštinskih sesija. To su činjenice, a ne predizborna kampanja, kako neki pokušavaju da predstave ovaj problem na koji mjesecima ukazujemo kaže Rade Topić, odbornik Narodne demokratske stranke.

– Skupština, praktično, ne radi od aprila 2012 godine. Kad je predsjednik Skupštine saznao da nema većinu, prestao je, u strahu od glasanja o povjerenju, da saziva Skupštinu. To je njegov lični interes u kojem pod nevažnu stvar podvodi već izglasanu odluku da učenici dobijaju 20 maraka mjesečno. Njemu te pare ne znače ništa, ali nekima su velike – kaže Topić. I on i Zoran Ljuboja, odbornik DNS-a u SO Oštra Luka, naglašavaju da ih je izabrao narod, kojem moraju polagati račune. On ih, u krajnjem, i plaća.

– Paušal nije velik, ali je mnogo veći no primanja mnogih i treba ga opravdati. Oni koji ne žele da rade, i ne moraju, ali onim drugima koji hoće, to treba i omogućiti. Mislim da ovo što se dešava u Oštroj Luci nema nigdje u BiH, da skupština nije sazvana toliko mjeseci. Predsjednik ima platu šest-sedam puta veću od odborničkog paušala i nebi je trebao primati. Sada je, nažalost, kasno i ne može se ništa popraviti, mada narod treba znati da se on ponaša kao da je skupština njegova privatna svojina. Ja imam privatnu firmu, ali se ne mogu ponašati kako se on ponaša- kaže Zoran Ljuboja odbornik DNS-a u SO Oštra Luka.

– Oni koji me optužuju za nerad, koriste se jeftinim predizbornim trikovima. Ni jedna njihova primjedba nije na mjestu. Za ne sazivanje Skupštine ima dosta razloga, a sve su dodatno začinila i dva loša odbornika SNSD-a tvrdi prvi čovjek oštrolučkog parlamenta Ljubomir Trkulja i dodaje „da za nesazivanje skupštine ima dosta razloga“.

– Jedan od njih je i nepripremljenost materijala. Opozicija je napravila nekakvu skupštinsku većinu od same opozicije i dva loša odbornika SNSD-a, koji su u drugi tabor prešli iz meni nepoznatih razloga. Imali smo zahtjev da se skupština sazove i na njega smo odgovorili. Ništa nismo propustili, a i ako jesmo, neki od materijala naći će se na dnevnom redu narednog skupštinskog saziva- kaže predsjednik SO Oštra Luka, mišljenja da je napad na njega dio predizborne kampanje.

Trkuljino pismo „da će Skupštinu sazvati u nekom razumnom roku“, neozbiljnim naziva Dragan Stanar, DNS-ov kandidat za načelnika opštine Oštra Luka, uz tvrdnju da je SO Oštra Luka, već duže vrijeme, talac jednog čovjeka, gospodina Ljubomira Trkulje, predsjednika Skupštine.

– Čovjek je sebi uzeo za pravo da u jednom dužem vremenskom periodu, vodeći se nekakvim sitnim kalkulantskim interesima, ne saziva skupštinu… Znači, ako šest mjeseci nije razuman rok, onda je gospodin Trkulja, vjerovatno, izgubio osjećaj za razumno vrijeme… Gospodin Trkulja našu opštinu košta nekih tri hiljade maraka, svaki mjesec, a on mjesecima ne radi svoj posao. U pisanom saopštenju, rekao je i da ne vidi šta bi Skupština mogla da promjeni svojim zasjedanjem, pravdajući se time da je u čitavoj RS teška situacija. To je smiješno-kaže Stanar.

S druge strane priče Ljubomir Vulin, zamjenik načelnika i SNSD-ov kandidat za načelnika Oštre Luke, smatra da je licemjerno da se sad javljaju oni koji su prije tri godine blokirali rad te iste Skupštine.

– Skupština je bila u blokadi više od devet mjeseci. Isti ti ljudi, sad se pitaju zbog čega nema Skupštine i zbog čega se ne radi. I to oni koji imaju najmanje prava da postavljaju takva pitanja i komentarišu rad Skupštine, jer su oni i bili akteri opstrukcije. Svakom je jasno da se radi o predizbornoj kampanji-kaže Vulin.

– Vulin i njemu slični mogu da pričaju šta hoće. I da izmišljaju – odgovara na sve Milan Popović, odbornik Srpske radikalne stranke u SO Oštra Luka. Uvjeren da će sapunica zvana Skupština, potrajati do izbora.

– Lokalni parlament je završio svoj rad mnogo prije nego što treba. Nas je narod izabrao da radimo. Izgleda da se ovde uvažava samo lični interes pojedinca, koji su poistovjetili sa interesom Skupštine. E, takvo nešto nije u redu. I to treba mijenjati- kaže Popović uz opasku „da narod nije ćorav i da mnogo bolje vidi od pojedinaca koji su dato povjerenje olako shvatili“. Bilo kako bilo, Skupština u ovom sazivu više neće zasjedati. U avgustu su, ionako, godišnji odmori, a u septembru predizborna kampanja. Dovoljno prostora za sve da pošteno razmisle do predstojećih lokalnih izbora.

Izvor: Kozarski Vijesnik

Comments are closed.