Otvoreno pismo Predsjedniku NSRS Igoru Radojčiću

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Zadnja Odluka visokog predstavnika u BiH, gosp.Valentina Inzka , kojom produžava mandat

međunarodnih tužioca i sudija u Bosni i Hercegovini u odjelu za ratne zločine izazvala je kod jednog broja političara u RS burnu reakciju i najavu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj. Alarmantna je činjenica da je inicijativa pokrenuta od samog premijera RS, gospodina Milorada Dodika. Iako zastupamo različite političke poglede po navedenoj temi želim da Vas zamolim da narodnim poslanicima NS RS, prilikom eventualnog razmatranja ovog pitanja, iznesete sledeće:

1.Saglasni smo sa stavom da bi najbolje riješenje za sve građane BiH  bilo da bosanskohercegovačke institucije u potpunosti same vrše funkcije koje su im date, ali uvažavamo i realnu činjenicu da je sadašnja struktura vlasti kreator takve političke klime u kojoj mnoge institucije nisu usaglašene sa normama onoga što nazivamo normalnom pravnom državom, te odluka visokog predstavnika predstavlja realizovani nužni minimum u odnosu na sve ono što je stvarno stanje u našoj državi.

2.Inicijativa održavanja referenduma  u RS  od strane rukovodstva SNSD-a je  aktivnost koja  objektivno doprinosi funkciji daljnjeg zaoštravanja odnosa unutar BiH.

3.Sprovedba takve inicijative bi predstavljalo zloupotrebu referenduma kao demokratskog instrumenta i vodilo daljnjoj destibilizaciji Bosne i Hercegovine što neodoljivo, podsjeća na devedesete godine čije tragične tragove na sebi još uvijek nose svi bosanskohercegovački građani.

4.Takav referendum bi otvorio procese kojima bi u RS, prema našoj političkoj procjeni, u nekim lokalnim sredinama u kojima Bošnjaci ili Hrvati imaju većinu, bio povod organizovanju sličnih refernduma koji bi destabilizovali i  RS.

5.Sprovedba inicijative sličnih referenduma je tendenciozno legaliziranje eksluzivnosti  jednog naroda na određenoj teritoriji države BiH što je u direktnom sukobu sa ustavnom principom o konstituitivnosti sva tri naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, te je u direktnom sukobu sa Dejtonskim Mirovnim sporazumom u odredbama koje govore o pravima i slobodama svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, kako Hrvata i Bošnjaka u RS, isto tako i Srba u FBiH.

6.Ovakvi referendumi ne doprinose unapređenju demokratskih odnosa u BiH, već predstavljaju retrogardni populistički politički pristup koji sve građane Bosne i Hercegovine, i Srbe i Hrvate i Bošnjake i sve druge bosanskohercegovačke građane, vraćaju u neke davne vijekove na koje su se pozivali oni koji na svojim plećima nose teret odgovornosti bosanskohercegovačke tragedije iz devedesetih godina.

Iskreno se nadam da ćemo u skorijoj budućnosti biti svjedoci kreiranja jedne nove politike u NS RS gdje će se voditi rasprava o načinu povećanja penzionog fonda i urednijih i većih penzija penzionerima, o zdravstvenoj zaštiti pristupačnoj finansijskim mogućnostima svih građana RS, o obrazovnom sistemu koje je otvoreno svim mladim ljudima i koje po završetku istog čeka otvorena mogućnost zaposlenja, o redovnim i radnika dostojanstvenim platama, o smanjenju stope nezaposlenosti, o našem članstvu u EU, itd.

Ubijeđen sam da je bolja budućnost ovih prostora moguća jedino bez devijantnih, retrogardnih i populističkih pristupa, sličnim inicijativi o referendumu, i da ćemo samo tako ostvariti punopravno članstvo u EU koja nam i te kako može biti od pomoći u ostvarenju nadanja  bosanskohercegovačkih građana.

Od Vas kao odgovornog političara očekujem da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći da se izbjegnu ovakve populističke zamke koje su pogubne kako za BiH tako i za RS.

Behzad Čirkin, Predsjednik RO SDP BiH Prijedor

Comments are closed.