Pavić: Srpska nije prijetnja i ne treba da bude smetnja

08-Prijedor---polaganje-vijenaca-na-spomenik-poginulim-borcima

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić ocijenio je da je žalosno da u instituciji kao što je Ustavni sud BiH sjedi većina stranaca i da je takva većina donijela odluku o zabrani 9. januara.

„Oni /stranci/ niti znaju običaj ni tradiciju niti znamo na kojoj su strani učestvovali u ratnim sukobima koji su bili na ovim prostorima. Sve to nas uvjerava da još čvršći moramo biti u očuvanju Republike Srpske i u očuvanju dana koji slavimo, a to je 9. januar“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon tradicionalnog prijema za boračke kategoirje u povodu Dana Republike.

On je istakao da Republika Srpska nije nikome prijetnja i da ne treba da bude nikome smetnja, ali da napad na Republiku Srpsku kroz ukidanje zastave, grba, himne, a sada i Dana Republike, govori o organizovanosti da se „sve ono što smo stvorili svojim radom i borbom poništi“.

08-Prijedor---prijem-za-boracke-kategorije-u-povodu-Dana-Republike

„Mi smo generacija koja je mora biti prva na braniku da se 9. januar sačuva i moramo ga predati svijetloga u naručje genracija koje dolaze iza nas“, poručio je Pavić.

Član Predsjedništva Udruženja ratnih vojnih zarobljenika i logoraša regije Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je proslava Dana Republike tradicija i da će se ona nastaviti i narednih godina.

„Svi smo svjesni da se nametnute odluke donesene preglašavanjem završe tragičnim događajima. Treba da se svi ostavimo nametnutih odluka i preglašavanja i da poštujemo jedni druge“, poručio je Kondić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica čestitala je Dan Republike svim sugrađanima, a naročito boračkim kategorijama.

08-Prijedor---spomenik-Za-krst-casni

„Deveti januar slavićemo i ubuduće kao i do sada i neka nam živi Republika Srpska“, poručila je Karlica.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević rekao je da se datum na koji se proslavlja Dan Republike ne može promijeniti.

„Borci Republike Srpske su izvojevali Republiku Srpsku i očekuju od predstavnika političkih partija u Republici Srpskoj da jedinstvenim stavovima brane Republiku Srpsku i da njihovo pol itičko mimoilaženje ne smije štetiti srpskim nacionalnim interesima na prostorima BiH“, kazao je Predojević.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici rezervnih vojnih starješina.

Delegacije su nakon prijema položile vijence na centralni spomenik poginulim borcima „Za krst časni“, a svečani prijem u povodu Dana Republike organizovala je i Boračka organizacija grada Prijedora.

Autor: SRNA

Comments are closed.