Rasipa se Jandrićevo jato: Stojan Ćato napustio sve funkcije u Narodnoj demokratskoj stranci

stojan cato-odbornik u gradskoj skupstini prijedoraPosle žestokog postizbornog previranja u banjalučkom odboru Narodne demokratske stranke, nakon koga je stranku napustilo nekoliko uglednih članova, Jandrićevo jato je u pravom rasulu. U taboru „pčelica“, kako često nazivaju stranku Krste Jandrića, vrije kao u košnici i stranku je od izbora napustio veliki broj nezadovoljnih članova i simpatizera.

Među funkcionerima koji su se odrekli svih funkcija je i, sada bivši, potpredsednik ove stranke, šef regionalnog odbora i donedavno prvi čovek prijedorskog NDS-a i ugledni prijedorski hirurg Stojan Ćato, koji je podneo ostavku na sve stranačke funkcije i najavio odlazak iz stranke. Ćato je na proteklim izborima osvojio i odbornički mandat u prijedorskom parlamentu, a kakav udarac će pretrpeti „pčelice“ njegovim odlaskom najbolje pokazuje činjenica da je, od ukupno 1.690 glasova NDS, on dobio podršku čak 1.356 birača.

Međutim, on nije želeo da govori o dešavanjima u stranci i na pitanje o njegovom unutarstranačkom statusu je kratko rekao „pustite tu priču“, nakon čega je prekinuo telefonsku vezu. Za razliku od njega, predsednik inicijativnog odbora ove stranke u Bijeljini i nosilac odborničke liste na proteklim izborima Radenko Savić potvrdio je za Press RS da je podneo ostavku na sve stranačke funkcije, ali ni on nije želeo da govori zašto je to uradio.

– Tačno je da sam podneo ostavku i da više nisam na čelu inicijativnog odbora, a o razlozima tog poteza ću govoriti za par dana – kratko je rekao Savić.

Pored njih dvojice, stranačke funkcije u NDS se odrekao i ugledni fudbalski radnik i dugogodišnji funkcioner FS RS iz Brčkog Slobodan Tešić, koji je napustio kormilo brčanskog odbora „pčelica“. Tešić kaže za naš list da se razočarao u nekolicinu ljudi oko sebe, pa i u lidera NDS Krstu Jandrića zbog koga je, kako kaže, i ušao u političke vode i pristupio NDS.

– Krstu Jandrića poznajem godinama, izuzetno ga cenim i zbog njega lično sam se i učlanio u NDS. Međutim, razišli smo se posle izbora, jer nije prihvatio moj zahtev da iz brčanskog odbora stranke isključi četvoricu članova koji su pred izbore i tokom kampanje vodili ličnu kampanju i koji su unutar NDS oformili stranku u stranci – kaže Tešić.

On objašnjava da je NDS pre njegovog ulaska u tu stranku, odnosno na opštim izborima 2010. godine, u Brčkom osvojio 34 glasa, dok je na oktobarskim lokalnim izborima dobio podršku 789 birača.

Pored rasula u prijedorskom, bijeljinskom i brčanskom NDS-u, saznaje Press RS, strasti se nisu smirile ni u banjalučkom odboru ove stranke u kome se još uvek vodi borba za odbornički mandat. Naime, nakon što je lider „pčelica“ vratio odbornički mandat i zadržao poslaničku fotelju u NS RS, umesto njega je u banjalučki parlament trebao da uđe dosadašnji odbornik NDS Ranko Baroš.

Međutim, lider NDS se suprotstavio tome i uputio prigovor Sudu BiH uz obrazloženje da je Baroš obmanuo stranku, jer je pre izbora potpisao izjavu da nije državni službenik, iako je zaposlen u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite. Apelaciono odelenje Suda BiH je poništilo odluku CIK o dodeli mandata Barošu, pa će u Skupštinu grada da uđe Jandrićev favorit Sava Marčeta Ožegović.
Tekst – Press RS
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.